Dostupni linkovi

Gasprom platio 2,9 milijardi dolara ukrajinskom Naftogasu


Ruski gasni gigant Gasprom saopštio je danas da je platio 2,9 milijardi dolara ukrajinskom Naftogasu da se okonča duga sudska bitka pred međunarodnim sudovima.

"Gasprom je uplatio 2,9 milijardi dolara" rekao je portparol te kompanije za Frans pres. Naftogas je potvrdio da je primio tu sumu.

Šef Gasproma Aleksej Miler rekao je prošle nedelje da je ruska grupa prihvatila da plati 2,6 milijardi dolara na šta je osudio arbitražni sud u Stokholmu u februaru 2018.

Naftogas je sa svoje strane naveo da će u zamenu za to odustati od svih daljih sudskih gonjenja Gasproma pred međunarodnim sudovima.

Ove izjave date su ubrzo pošto je objavljeno da je postignut dogovor o produženju tranzita ruskog gasa za Evropu preko Ukrajine, posle višemesečnih teških pregovora.

Sporazum Moskve i Kijeva omogućio je da se izbegne novi gasni rat koji je obeležio odnose Ukrajine i Rusije tokom 2000-ih. I taj sporazum je potpisan posle prethodne krize sa gasom koji je pogodio snabdevanje Evrope početkom 2010. godine.

Iako je Evropa vrlo zavisna od ruskog gasa koji obezbeđuje 35 odsto njene potrošnje, ona je mnogo manje zavisna od gasa koji tranzitom stiže preko Ukrajine, čije količine su opale za 40 odsto u poslednjih 15 godina sa izgradnjom gasovoda koji zaobilaze Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG