Dostupni linkovi

Bolivija proteruje meksičku ambasadorku


Žanin Anjez
Žanin Anjez

Prelazna predsednica Bolivije Žanin Anjez izjavila je da proteruje meskičku ambasadorku zbog navodnog pokušaja članova bivše bolivijske vlade da napuste meksičku ambasadu gde su se sklonili i pobegnu iz zemlje.

Anjez je rekla da je ambasadorki Mariji Teresi Merkado dato 72 sata da napusti zemlju.

Grupa od devet bivših zvaničnika svrgnutog bolivijskog predsednika Eva Moralesa sklonila se u meksičku ambasadu kada je Morales bio primoran da napusti dužnost prošlog meseca.

Bolivijska prelazna vlada je pokrenula krivične tužbe protiv tih zvaničnika za pobunu, terorizam i izbornu prevaru i ne dozvoljava im da bezbedno izađu iz zemlje.

Bolivijska vlada je optužila španske diplomate da su pokušali da pomognu bolivijskim zvaničnicima da napuste meksičku ambasadu u petak, navodeći da su Španci stigli u ambasadu u pratnji grupe muškaraca sa kapuljačama.

Španija je demantovala te optužbe, ali šest španskih diplomata napustilo je Boliviju u nedelju pošto je bolivijska vlada zatražila od njih da odu.

Meksička vlada je saopštila da je ambasadorka Merkado uvek sledila principe meksičke spoljne politike i međunarodnog prava, ocenivši da je odluka o njenom proterivanju politička.

Doskorašnji predsednik Evo Morales je 10. novembra bio primoran na ostavku pod pritiskom vojske i protesta opozicije koja se bunila zbog rezultata predsedničkih izbora na kojima Morales tvrdi da je pobedio, iako prema Ustavu nije imao pravo na novi mandat.

Morales je 12. novembra otišao je u Meksiko koji mu je na kratko dao azil, a prošle nedelje je stigao u Argentinu.

XS
SM
MD
LG