Dostupni linkovi

Košarkaši Budućnosti izašli na parket, Zvezda otkazala dolazak


Nije nam država zabranila odlazak: Nebojša Čović

Košarkaši Budućnosti izašli su u ponedeljak uveče na parket "Morače", sačekali su 15 minuta, koliko je predviđeno pravilima, nakon čega su sudije konstatovale da se utakmica podgoričkog tima i Crvene zvezde neće igrati.

U hali se, iako je bilo poznato da utakmice neće biti, okupilo nekoliko stotina navijača, među kojima je bio i predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, prenose podgoričke “Vijesti”.

Košarkaški klub (KK) Crvena Zvezda iz Beograda nije otputovao u Podgoricu na utakmicu sa timom Budućnosti zbog bezbednosne procene domaćih nadležnih organa da gostovanje predstavlja realan rizik po bezbednost igrača, stručnog štaba i simpatizera Crvene Zvezde, saopšteno je ranije u ponedeljak na konferenciji za medije u ovom klubu.

"Niti nam je država zabranila, niti nam je bilo koja agencija zabranila. To je odluka uprave Crvene zvezde na osnovu bezbednosnih procena koje smo dobili i ovde, a i iz Crne Gore, i na osnovu saopštenja KK Budućnost koje kaže da zbog potencijalnog rizika organizacija ove utakmice zahteva specijalne mere obezbeđenja", rekao je predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović.

On je demantovao medijske navode da su jutros košarkaši izašli iz aviona na beogradskom aerodromu.

"Niko nije ulazio u avion, to je netačno", rekao je Čović.

Košarkaši Crvene zvezde neće u ponedeljak u 18.00 sati igrati protiv Budućnosti u Podgorici, u 13. kolu ABA lige.

Rečeno je da je Zvezda u toku dana dobila dopis crnogorske policije koji joj garantuje bezbednost od dolaska u tu državu, pred utakmicu, tokom i posle nje.

"Mi u to ne možemo da verujemo, iako bi Budućnost učinila sve da utakmica prođe regularno u svom toku. Ali, to ne zavisi od Budućnosti. Ovo su bezbednosni organi jedne države, u kojoj se događaju određeni događaji koji su takvi kakvi su, ne bih želeo da ih komentarišem. Imate procenu naših bezbednosnih organa koja kaže: 'zbog svega navedenog, mišljenja smo da gostovanje Zvezde predstavlja realni bezbednosni rizik i da sva raspoloživa saznanja ukazuju na ugrožavanje'. Zasigurno je da ćemo odluku donositi na osnovu naših procena", poručio je Čović.

On je rekao i da su odlučivali poučeni dešavanjima u finalu sa ABA lige prošle sezone u Podgorici.

Predsednik KK Crvena Zvezda kaže da su predlagali da se utakmica igra 24. februara i više puta je ponovio da mu nije jasno zašto nije prihvaćen predlog o pomeranju meča.

"Crvenoj zvezdi je sportski mnogo više odgovaralo da se utakmica igra u ponedeljak iz niza razloga, a jedan je što imamo zgusnut raspored. Verujem da bismo prihvatili, ako Budućnosti ne odgovara 24. februar i da igramo neki drugitermin po cenu da u 2 ili 3 dana igramo 2 utakmice", rekao je Čović.

On je rekao da ih je Budućnost obavestila da će hala imati sedam i po hiljada gledalaca i da su svi identifikovani te da će svako snositi ličnu odgovornost za eventualni ispad i ocenio da i to govori da postoji bezbednosni rizik. Takođe je rekao da nijedna karta za Zvezdine navijače nije obezbeđena, te da je to praksa nekoliko godina unazad.

U Crvenoj zvezdi kažu i da nisu dobili zvanični odgovor od ABA Lige na dopis koji su uputili o bezbednosnom riziku utakmice u Podgorici. On smatra da se ovim ne ugrožava regularnost lige jer ni Crvena zvezda ni Budućnost nisu mogli da utiču na dešavanja u Crnoj Gori.

Čović je takođe poručio da niko u Crvenoj zvezdi nema nameru da politizuje situaciju u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti koji je 27. decembra usvojen u Skupštini Crne Gore.

U Crnoj Gori su pojačane tenzije nakon usvajanja ovog zakona.

Parole protiv Đukanovića na protestu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG