Dostupni linkovi

Kurti odbio i treći poziv Thacija, predložio 6. januar


Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti
Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti

Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti odbio je i treći poziv predsednika Kosova Hašima Thacija za konsultativni sastanak u utorak 31. 12. 2019. u 10, a na kojem treba da se odredi mandatar buduće vlade. Nakon jednog takvog sastanka, počinje da teče rok od 15 dana za predstavljanje sastava vlade Skupštini Kosova.

Kurti je u odgovoru Tačiju napisao da "nažalost ne može da dođe u utorak u 10", te je predložio da se sastanu u ponedeljak, 6. januara, onda kada predsedniku to bude odgovaralo.

Kurtijeva partija još uvek nije uspela da postigne dogovor sa Demokratskim savezom Kosova o zajedničkoj vladi, a pregovore je zakomplikovao izbor Glauka Konjufce iz Samoopredeljenja za predsednika Skupštine Kosova u četvrtak na konstitutivnoj sednici. Tu poziciju težio je da dobije upravo Demokratski savez Kosova. Nakon Konjufcinog izbora, lider DSK Isa Mustafa je rekao da se pregovori vraćaju na nulu.

Tokom vikenda, Kurti je izjavio da formiranje vlade zavisi od DSK, dok su iz DSK odgovorili da vladu formira izborni pobednik.

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, partije koje su u prošlom sazivu bile opozicija, pokrenuli su pregovore o zajedničkoj vladi odmah nakon izbora 6. oktobra. Govorili su se da su se sto posto složili o vladajućem programu.

Zapelo je, međutim, u raspodeli pozicija. Dve strane su se složile da im pripadnu po pet ministarstva, da na čelu Vlade bude Kurti, a da DSK preuzme poziciju prvog zamenika premijera i predsednika Skupštine.

Ono oko čega nisu uspeli da se slože je pozicija predsednika države, na kojoj je insistirao DSK, a čemu se Samoopredeljenje protivilo, navodeći da se o tome treba pregovarati tek 2021. godine, kada aktuelnom predsedniku istekne mandat.

U međuvremenu, američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet danas se u zgradi Skupštine odvojeno sastao sa Kurtijem i Mustafom. Za sada, nije bilo nikakvih izjava za medije.

XS
SM
MD
LG