Dostupni linkovi

Ustavni sud RS: Prihvaćen veto Bošnjaka i Hrvata o uzurpacijama


Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) prihvatilo je u ponedjeljak zahtjeve klubova delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda u vezi sa Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 28. novembra 2019. godine.

“Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da su u konkretnom slučaju predmetni zahtjevi prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu. Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana”, navodi se u saopštenju za javnost iz ove pravosudne institucije.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, jer smatraju da bi stupanjem na snagu tog zakona praktični bila onemogućena restitucija zemljišta koje je bespravno oduzeto u periodu do 6. aprila 1941. godine, odnosno pod određenim pretpostavkama i na zemljištu oduzetom do 31. decembra 1955. godine.

XS
SM
MD
LG