Dostupni linkovi

Bećirović: Strategija odbrane Srbije prijetnja po BiH


To je neskriveno iskazivanje velikodržavnih pretenzija Srbije prema BiH: Denis Bećirović
To je neskriveno iskazivanje velikodržavnih pretenzija Srbije prema BiH: Denis Bećirović

Odgovor političkih snaga koje se zalažu za nezavisnu, nedjeljivu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu (BIH) na usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije ne smije biti površan i dnevnopolitički, poručio je u nedelju u saopštenju za medije Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH.

"U pitanju je veoma ozbiljna prijetnja državi Bosni i Hercegovini koja je sadržana u zvaničnom aktu najvišeg zakonodavnog organa Srbije. Da stvar bude još gora, u pitanju je prijetnja jedine države u Evropi koja je planetarno osuđena da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida", naveo je Bećirović koji je i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BIH.

Prema njegovom mišljenju usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije je neskriveno iskazivanje velikodržavnih pretenzija Srbije prema državi Bosni i Hercegovini.

"Takvom destruktivnom politikom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin reafirmiraju srbijanski hegemonizam iz vremena režima Slobodana Miloševića”, naveo je on.

Bećirović smatra da zvaničnicima Srbije treba javno postaviti pitanje: “Kako bi se Srbija ponašala da njeni susjedi (Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina) u svojim strategijama odbrane dijelove njene teritorije smatraju zonama od posebnog značaja bezbjednost i odbranu?”

U saopštenju navodi i da sveobuhvatna analiza srbijanske politike prema državi Bosni i Hercegovini u postdejtonskom periodu “nedvojbeno govori da se Srbija i dalje planski i sistematski priprema za razbijanje države Bosne i Hercegovine”, te da takva politika direktno ugrožava mir i stabilnost regiona.

XS
SM
MD
LG