Dostupni linkovi

OHR za RSE: Srbija se obavezala na puno poštivanje suverene jednakosti BiH


Ured visokog predstavnika u Sarajeva
Ured visokog predstavnika u Sarajeva

Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) ocjenjuje da je Republika Srbija, kao pravna sljedbenica Savezne Republike Jugoslavije, potpisivanjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir - Dejtonskog sporazuma preuzela određene obaveze.

„Između ostalog, obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti Bosne i Hercegovine i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4, tj. Ustava Bosne i Hercegovine,“ navodi u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa portparol Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini Mario Brkić.

Dalje se ističe da su Sporazum potpisale tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska.

“Evropska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje- svjedoci”, naveo je Brkić.

Strategija odbrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije, koja je predstavljena 24. decembra u Beogradu, kao vanjskopolitički prioritet ističe očuvanje bh. entiteta Republika Srpska kao nacionalni cilj Srbije.

U objavljenoj Strategiji piše da je očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unaprjeđenje položaja Srba u regionu i svijetu od posebnog je značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije.

“Republika Srbija kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma nastaviće da unapređuje specijalne paralelne odnose sa Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”, navodi se, između ostalog, u tom dokumentu.

Kako je poslanicima objasnio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin riječ je o dokumentu koji definiše, ne samo strategiju odbrane, nego i strategiju vanjske politike Srbije. Predstavljeni dokument sastoji se od sedam nacionalnih ciljeva, među kojima je naglašena vojna neutralnost i "briga o svim Srbima gdje god živjeli".

"Nikada, kao u dokumentu koji je pred vama, nije rečeno da su Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet naše vanjske politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti. Prije nas kao da se niko toga nije sjetio", kazao je Vulin u Skupštini Srbije u utorak, 24. decembra.

XS
SM
MD
LG