Dostupni linkovi

Fon der Lajen rezervisana o učešću Huaveja u Evropi


Huavejev telefon koji podržava 5G mrežu
Huavejev telefon koji podržava 5G mrežu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je rezerve oko učestvovanja kineskog telekom giganta Huavej u širenju mobilne mreže pet G.

"Ukoliko postoji rizik da podaci građana ili firmi budu iskorišćeni, mi to ne možemo da prihvatimo u Evropi", rekla je Fon der Layen za izdanje nemačkog časopisa Špigl (Der Spiegel) za 27. decembar.

Ona je mislila na kineski zakon o tajnim službama prema kojima su kompanije kao što je Huavej obavezne da prenesu informacije kineskoj državi.

Brža i snažnija 5G tehnologija ključni je faktor za protok bezbednih podataka u Evropi, rekla je Fon der Lajen, a Evropska komisija se sprema da podnese predloge za zajedničke evropske propise na tu temu.

"Jedan od propisa treba da bude da firme koje nas snabdevaju sa tim visoko osetljivim tehnologijama budu nezavisne i da ne mogu da budu primorane od strane vlada da prenose podatke", dodala je Fon der Lajen.

Evropska dvadesetosmorica je početkom decembra dogovorila da treba da se uzme u obzir politički režim u kome se razvijaju snabdevači tehnologije iz trećih zemalja, da bi se ublažili bezbednosni rizici vezani za razvoj 5G u Evropi. U deklaraciji nisu imenovani Kina ni firma Huavej mada su svi na njih mislili, navodi Frans pres.

Tehnologija 5G u Evropi jedna je od glavnih spornih ekonomskih i političkih pitanja između EU i Kine u trenutku kada dve sile nastoje da razviju novo strateško partnerstvo 2020. Vašington je već isključio Huavej iz SAD i želi da ga i EU zabrani, ukazujući na rizik za špijunaže za račun Pekinga.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG