Dostupni linkovi

Nemačka pomno prati kineska ulaganja u Dajmler


Nemačka promno prati situaciju u kompaniji Dajmler nakon što jedan od kineskih deoničara odlučio da duplira udeo u njoj, rekao je zvaničnik nemačkog Ministarstva ekonomije za Rojters.

Britanska agencija je javila u nedelju da kineska kompanija
BAIC planira da duplira svoj ulog na 10 odsto,kako bi potisnula drugu kinesku firmu, proizvođača automobila Gili (Geely), koji ima 9,69 odsto akcija u Dajmleru.

Nemačko ministarstvo saopštava da, mada kombinovani udeo dve kineske kompanije od 20 procenata ne omogućava poziciju manjine koja blokira donošenje poslovnih odluka, ipak može imati uticaja tokom sastanaka deoničara, u zavisnosti kako drugi ulagači glasaju.

"Stoga, prirodno, Ministarstvo ekonomije pomno prati situaciju," rekao je ovaj zvaničnik.

Ovakvi komentari dolaze u trenutku kada raste zabrinutost u Nemačkoj o ekonomskim i bezbednosmim implikacijama sve žešće konkurencije koja stiže od kineskih proizvođača, pre svega u oblastima u kojima je Nemačka tradicionalna jaka i poznata, kao što je automobilska industrija.

Berlin se takođe suočava sa pritiskom SAD da isključi kineskog proizvođača telekomunikacione opreme Huavej sa tendera za gradnju 5G mreže.

Vašington smatra da ova kompanija u vlasništvu kineske države predstavlja neprihvatljiv rizik po informacionu bezbednost, što Huavje negira.

XS
SM
MD
LG