Dostupni linkovi

Elmedin Konaković više nije predsjedavajući Skupštine KS-a


Elvedin Konaković
Elvedin Konaković

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je na današnjoj, vandrednoj press konferenciji da od danas više nije na ovoj funkciji - i da je tu funkciju preuzela Danijela Kristić.

Konaković je pojasnio i razloge.

''Ja više nisam predsjedavajući, predsjedavanje je preuzela Danijela Krstić. Mi smo između sebe odlučili. Iz nekih političkih i moralnih obaveza, nije više priča o odnosu mene i SDA. Od danas Skupštinom predsjedava Danijela Kristić i stara se za rad'', rekao je Konaković.

Prethodno, u petak prijepodne, osamnaest poslanika pozvalo je predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da bez odgađanja sazove hitnu sjednicu koja bi se trebala održati već u subotu i da podnese ostavku.

Potpisnici ovog zahtjeva smatraju da predsjedavajući Konaković nije postupio po navedenom zahtjevu, koristeći svoja poslanička i poslovnička prava, zbog čega su zatražili da danas najkasnije do 11:30 sati zakaže Hitnu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo za subotu u 12 sati.

"S obzirom na to da je izborna volja građana suprotna politici koju provodite, podnošenjem ostavki na poziciju predsjedavajućeg Skupštine, odnosno premijera Kantona Sarajevo, dokazali biste da poštujete volju građana", navodi se u zahtjevu.
Osamnaest zastupnika je iz Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Demokratske fronte i Bosanske stranke.

U Zahtjevu za sazivanje Skupštine su naveli kako bi se na sjednici raspravljalo o izboru predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, izmjeni Odluke o izboru predsjedavajućeg Skupštine, privremenom finansiranju za period od 1. januara do 31. marta 2020., davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za period 1. januar do 31. marta 2020. godine, te davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove "Služba za zapošljavanje KS" za period 1. januar do 31. marta 2020. godine.

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo (KS) odlučio je 26. decembra da će 16. januara naredne godine zasjedati Skupština sa samo jednom tačkom dnevnog reda – određivanje datuma sjednice na kojoj će se raspravljati o nepovjerenju aktuelnoj kantonalnoj vladi.

Zahtjev za smjenu Vlade premijera Edina Forte i rukovodstva Skupštine na čelu s predsjedavajućim Elmedinom Konakovićem, 17. decembra je potpisalo 18 poslanika iz stranaka nove skupštinske većine (Stranka demokratske akcije (SDA) Savez za bolju budućnost (SBB) Demokratska fronta (DF) uz još jednog poslanika iz Bosanske stranke (BOSS).

Međutim, raspravu o smjeni Vlade zatražio je danas, na početku redovne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, Klub poslanika SDA, predlažući dopunu dnevnog reda.

Predsjednik skupštine Konaković odbio je ovaj prijedlog, što je za Radio Slobodna Evropa(RSE) potvrdila Neira Dizdarević, članica skupštinskog kolegija i zastupnica Naše stranke.

Nakon toga, protiv ranije utvrđenog dnevnog reda, glasali su poslanici SDA, SBB i DF-a.

"Njihovih 17 glasova protiv, bilo je dovoljno da se sjednica prekine", kazala je Dizdarević.

Kantonalna skupština, trebala je 26. decembra raspravljati o Prijedlogu budžeta za 2020. godinu.

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić, 13. decembra dogovorili su zajednički nastup na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.

Prema tom dogovoru, u izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona Sarajevo trebalo je krenuti nakon što bude usvojen budžet za narednu godinu.

Nova većina u Kantonu Sarajevo prikupila je prošle sedmice dovoljan broj potpisa za početak procesa smjene kantonalne Vlade, koju je donedavno činila koalicija šest stranaka, tzv. "šestorka".

XS
SM
MD
LG