Dostupni linkovi

Nova koalicija skupila dovoljno potpisa za smjenu Vlade Kantona Sarajevo


Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (DF) i Fahrudin Radončić (SBB)
Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (DF) i Fahrudin Radončić (SBB)

Nova većina u Kantonu Sarajevo, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) prikupila je dovoljan broj potpisa za početak procesa smjene aktualne Vlade Kantona Sarajevo, koju je donedavno činila koalicija šest stranaka, tzv. šestorka, javila je agencija Fena.

Na skupštinski protokol je upućen zahtjev za određivanje datuma sjednice na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju aktualnoj Vladi KS.

Zahtjev su potpisali šefovi klubova tri stranke nove koalicije.

Novi kantonalni premijer trebalo bi da bude Mario Nenadić, diplomirani pravnik, rođen 1964. godine u Sarajevu, kao zajednički kandidat tri stranke.

Ukoliko bude potvrđen ovaj prijedlog, kantonalna Vlada će na svom čelu prvi put imati Hrvata.

Nenadić je već bio u sastavu kantonalne Vlade, kao ministar pravde od 2015. do 2018. godine. Prije toga, najduže vremena je proveo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Još 1994. godine angažovan je na organizaciji povratka izbjeglica koji su tokom ratnih godina napustili Bosnu i Hercegovinu.

Sporazum o koaliciji na svim nivoima, od državnog do kantonalnog, lideri SDA,SBB i DF - Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić potpisali su prošlog petka u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG