Dostupni linkovi

Privremena zabrana mini hidroelektrana u Užicu


Reka Đetinja
Reka Đetinja

Skupština grada Užica doneće privremenu meru o zabrani izdavanja lokacijskih uslova za izgradnju Mini hidroelektrana na teritoriji ovog grada. To je rezultat dogovora udruženja građana "Užička odbrambena liga" i predstavnika grada. Privremena mera, koja nalaže zabranu trajaće do usvajanja novog Prostornog plana grada, koje je planirano za 2020. godinu.

Predstavnici udruženje građana "Užička odbrambena liga" nedavno su zatražili da se spreči izgradnja mini hidroelektarana i da se raspiše referendum na kome bi se o ovom pitanju izjasnili građani, a zatim i odbornici u lokalnom parlamentu. Ali, posle sastanka predstavnika tog udruženja sa predstavnicima gradske vlasti došlo se do drugog rešenja, rekao je advokat Mihailo Krstić iz "Užičke odbrambene lige".

"Rezultat našeg razgovora sa predstavnicima gradske vlasti je da se na prvoj sednici gradske skupšitne 23. januara donese privremena mera kojom će se praktično onemogućiti izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju mini hidroelektrana na području koje pokriva grad. Ona bi važila sve do donošenja Prostornog plana na nivou grada, koji se neće donositi pre republičkog 2020. godine. Prilikom odlučivanja o Prostornom planu grada, biće uzeto u obzir i mišljenje građana Užica. Prema rečima predstavnika gradske vlasti, na području grada Užica bila je predviđena izgradnja 12 mini hidroelektrana, ali ni jednoj do sada nije izdata dozvola", rekao je Krstić.

Krstić je naveo i da je gradska vlast "imala razumevanja za predlog o zabrani gradnje mini hidroelektarana zbog njihove štetnosti po životnu sredinu".

Kako rade male hidroelektrane i zašto su štetne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Trenutno u Užicu rade dve mini hidoelektrane, a izgadnja treće sprečena je pre nekoliko meseci. Iako je postojala dozvola za izgradnju na pritoci reke Đetinje, meštani okolnih sela zajedno sa udruženjem "Užička odbrambena liga", organizovali su protest protiv njene izgradnje. Kako su naveli, mini hdroelektranom bi potok nestao, a lokalno stanovništvo bi ostalo bez vode za piće i poljoprivredu, a nestale bi i sve vodenice, stare više od sto godina, koje još uvek rade.

XS
SM
MD
LG