Dostupni linkovi

Počeli unutarpartijski izbori u Likudu


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Članovi konzervativne izraelske partije Likud biraju svog lidera da bi odlučili ko će da predvodi kampanju za izbore zakazane za 2. mart 2020. godine, prenosi Beta.

Ti izbori su najozbiljniji izazov za vođstvo premijera Benjamina Netanjahua koji je na funkciji premijera neprekidno više od jedne decenije.

Glasa se u osetljivom trenutku jer je u novembru protiv Netanjahua podignuta optužnica u tri korupcionaška slučaja, za prevaru i izneveravanje poverenja, uključujući mito u jednom od njih.

Osim toga on nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju nakon dve runde parlamentarnih izbora ove godine, u aprilu i septembru, na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Sedamdesetogodišnji Netanjahu ima samo jednog protivnika, bivšeg ministra obrazovanja, poslanika Gideona Saara (53), svog nekadašnjeg saveznika.

Izraelski mediji navode da se očekuje da Netanjahu pobedi na izborima ali se postavlja pitanje da li je sposoban da obrazuje vladu i predvodi zemlju pod senkom krivičnih optužbi.

Oko sto glasačkih mesta je otvoreno širom zemlje u 9 sati po lokalnom vremenu za 116.048 članova.

U strahu da će loše vreme uticati na malu izlaznost organizatori su rekli da će se moći glasati do 23 sata, a rezultati se očekuju nekoliko sati kasnije.

Glasa se nakon dvonedeljne kampanje tokom koje su Saar i Netanjahu obilazili zemlji da privuku glasače.

Netanjahu je ignorisao pozive svog rivala na debatu.

On predvodi Likud od 1993. godine sa prekidom od šest godina kada je Arijel Šaron bio na čelu te partije.

Netanjahu je izraelski premijer sa najdužim stažom od preko 13 godina ukupno.

Pobedio je na partijskim izborima 2012. i 2014, sa velikom većinom glasova, a 2016. nije imao protivnika.

Međutim, korupcionaški skandali i nesposobnost da obrazuje vladu nakon dva pokušaja učinili su ga osetljivim na ozbiljni izazov koji se prvi put pojavio.

Netanjahu je optužbe za korupciju odbacio tvrdeći da se radi o "lovu na veštice" policije, pravosudnih organa i medija, tvrdeći da on ima sposobnost da vodi Izrael u haotičnom vremenu u regionu, ističući prijateljstvo sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i drugim liderima.

Saar međutim podseća da Netanjahu kao premijer prelazne vlade nije uspeo da obrazuje vladu nakon dva pokušaja i da to znači da nekom drugom treba dati šansu.

On poziva na oštriji stav protiv Gaze i ističe neostvarenu, a najavljenu izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u nastojanju da privuče desničare.

Nedavna ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da bi Likud u slučaju da ga on predvodi osvojio manje poslaničkih mandata nego pod Netanjahuom ali ukupni desničarski blok mogao bi biti veći, što bi potencijalno omogućilo prevazilaženje zastoja i formiranje vlade.

Osim toga, rivalski savez partija centra Plavo i belo još ranije je izrazio spremnost za vladu nacionalnog jedinstva s Likudom ako ga predvodi neko drugi umesto Neanjahua.

XS
SM
MD
LG