Dostupni linkovi

Netfliksov akcioni film inspirisan Turkmenistanom


Netfliksov akcijom nabijeni film "6 Underground" smešten je u "fiktivnoj" centralnoazijskoj diktaturi
Netfliksov akcijom nabijeni film "6 Underground" smešten je u "fiktivnoj" centralnoazijskoj diktaturi

Gde je Turgistan? U Netfiksovom akcionom filmu svrgnut je diktator nepostojeće zemlje koja je izgleda inspirisana Turkmenistanom.

Turkmenistan i njegov autoritaran lider Gurganbuli Berdimuhamedov izgleda su inspirisali visoko budžetni američki film, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Film "6 Underground", u čiju produkciju je uloženo 150 miliona dolara, fokusira se na priču o američkom tehnološkom milijarderu koji želi da uvede demokratiju u fiktivnu zemlju Turgistan obaranjem njenog zlog diktatora.

Akcijom nabijeni triler, kojeg je 13. decembra izbacio striming gigant Netfliks (Netflix), izgleda je inspirisan centralnoazijskom državom Turkmenistan i njenim stvarnim despotom Berdimuhamedovom.

Državni simboli fiktivnog Turgistana upadljivo liče na turkmenistanske, dok stanovnici Turgistana izgleda da govore turkmenski i da imaju turkmenska imena.

Neimenovani milijarder, kojeg igra holivudska zvezda Rajan Rejnolds (Ryan Reynolds), smišlja državni udar za svrgavanje turgistanskog čvrstorukaša, predsednika Rovača Alimova i postavljanje uhapšenog predsednikovog brata Murata za novog lidera "zemlje".

Da bi sproveo svoj plan, milijarder, koji sebe zove Jedan (One), angažuje pet ljudi: špijuna, ubicu, lopova, lekara i vozača koji koriste pseudonime Dva (Two), Tri (Three), Četiri (Four), Pet (Five) i Šest (Six).

Šest je eventualno ubijen i Jedan angažuje bivšeg snajperistu elitnih snaga za specijalne operacije, kojem daje ime Sedam (Seven).

Posle niza događaja, tim izvodi hakerski napad na turgistansku državnu televiziju tokom obraćanja predsednika i umesto njega emituje govor Murata.

Muratov govor inspiriše ljude da ustanu protiv predsednika.

Dok diktator pokušava da pobegne, pripadnici tima napadaju njegovu jahtu. Film sadrži scene nasilnih jurnjava, borbi i eksplozija.

Upadljive sličnost

U režiji Majkla Beja (Michael Bay), film je sniman u Mađarskoj, Italiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sjedinjenim Američkim Državama.

Stanovnici Turkmenistana u dogledno vreme neće moći da gledaju "6 Underground" pošto je Netfliks blokiran u zatvorenoj zemlji u kojoj vlada strogo ograničava slobode i pristup informacijama.


Vlada je takođe zabranila međunarodne platforme za društvene medije i nezavisne novinske portale sa Zapada.

Pored toga postoje i druge sličnosti fiktivnog Turgistana i Berdimuhamedovljevog Turkmenistana.

Obe su represivne zemlje koje vodi nepopularni diktatori i, zapravo, ime turgistanskog lidera Rovač, takođe je ime omiljenog pastuva Berdimuhamedova, koji obožava konje.

Jedna od Berdimuhamedovljevih poslednjih pesama "Rovač" posvećena je njegovom konju i u aprilu je emitovana na državnoj televiziji

Kao Ašhabad, i turgistanska prestonica Tirus ispunjena je velikim spomenicima njenom lideru i herojima. I obe zemlje svoje valute zovu manat.

Ali tu izgleda završavaju sličnosti.

Uprkos najgoroj ekonomskoj situaciji od sticanja nezavisnosti 1991. godine, nema naznaka skorašnjeg revolta u Turkmenistanu. To je uglavnom posledica činjenice da su Berdimuhamedov i njegov prethodnik Saparmurat Nijazov brutalno gušili političku opoziciju, zatvarali protivnike i terali kritičare u samonametnuti izgon u inostranstvo.

XS
SM
MD
LG