Dostupni linkovi

Trevor Noa i Džon Oliver koriste nestanak turkmenistanskog lidera


Nedavan nestanak iz javnosti turkmenistanskog autoritarnog predsednika Gurganbulija Berdimuhamedova dao je priliku vodećim komičarima da ismevaju njegove ekscentričnosti
Nedavan nestanak iz javnosti turkmenistanskog autoritarnog predsednika Gurganbulija Berdimuhamedova dao je priliku vodećim komičarima da ismevaju njegove ekscentričnosti

Predsednik Turkmenistana Gurganbuli Berdimuhamedov kod kuće možda vlada gvozdenom rukom, ali je za zapadne komentatore zlatni izvor zabave, kao kada su neki od vodećih komičara iskoristili njegov nestanak iz javnosti.

Pre nego što se autoritarni predsednik Turkmenistana iznenada pojavio na Kaspijskom ekonomskom forumu ove nedelje, u toj zemlji su se množile spekulacije pošto se više od mesec dana nije pojavljivao u javnosti, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Imajući u vidu da Gurganbuli Berdimuhamedov redovno dominira medijima u toj čvrsto kontrolisanoj državi, njegovo naglo odsustvo nije prošlo nezabeleženo, što je izazvalo spekulacije da je lošeg zdravlja ili čak mrtav.

To je očigledno bio problem za turkmenistanske vlasti, koje su godinama gajile kult ličnosti u cilju da se pojačaju moć i prestiž autoritarnog predsednika.

Kada sveprisutni diktatori iznenada ispare to može destabilizovati njihove režime.

Možda u nadi da će izbeći parališuću neizvesnost koja je zahvatila Sovjetski Savez neposredno posle smrti Staljina ili razuzdane glasne koje su pratile otezanje objave smrti Islama Karimova u susednom Uzbekistanu 2016, turkmenistanske vlasti su pokrenule ofanzivu da uvere stanovništvo i svet, da je njihov uzvišeni lider živ i zdrav.

To je kulminiralo u emisiji države televizije 4. avgusta sa 35-minutnim kolažom šta radi raspevani i razigrani predsednik na svom "odmoru", uključujući vožnju bicikla, pucanje iz automatskog oružja u borbenoj uniformi, kuglanje sa zapanjujućom preciznošću, jahanje konja, rad na novoj knjizi, komponovanje nove pesme ili vožnju SUV-a u pustinji kod Vrata pakla – kratera sa stalnim plamenom koji je posledica sovjetskog pokušaja početkom 70-ih godina da se tamo sagori gas.

Takvo očigledno razmetljivo prenemaganje diktatora su rado dočekali mnogi kritičari, među kojima i satiričari s američkih televizija Trevor Noa (Noah) i Džon Oliver (John).

U petominutnom segmentu svoje emisije "Dejli šou" (The Daily Show), Noa je iskoristio priliku da reprizira neke od video snimaka koji ističu bizarnu vladavinu Berdimuhamedova, uključujući lični favorit južnoafričkog komičara – kada turkmenistanski lider svira pop muziku sa svojim unukom.

Džon Oliver je u "Last vik tunajt" (Last Week Tonight) otišao još dalje, posvetivši celih 20 minuta za prikazivanje potpune "uvrnutosti" Berdimuhamedovljevog režima.

Između ostalog, Oliver se naslađivao disecirajući fascinaciju turkmenistanskog predsednika konjima.

Komičar rođen u Velikoj Britaniji posvetio je posebnu pažnju neprijatnom padu Berdimuhamedova sa svog omiljenog konja, za šta su turkmenistanske vlasti dale sve od sebe u pokušaju da sakriju događaj.

Pored traženja razloga za smeha, oba komičara su se pobrinula da skrenu pažnju na tamnu stranu života u Turkmenistanu, posebno na užasno stanje ljudskih prava.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) je u svom poslednjem "Svetskom izveštaju" (World Report) izdvojila Turkmenistan nazivajući ga "jednom od najizolovanijih i najopresivnije vođenih" država, gde se "brutalno kažnjavaju svi oblici religioznog ili političkog izražavanja koje nije odobrila vlada".

Oliver je, s tim na umu, takođe iskoristio vreme da kritikuje Ginisove svetske rekorde (Guinness World Records) zbog slanja verifikatora da potvrde, kako je opisao, "bizarnu opsesiju" Berdimuhamedova da postavlja svetske rekorde (što deli s nekim od svojih centralnoazijskih kolega).

Džon Oliver je više puta citirao izveštavanje RSE-a u delu emisije o Berdimuhamedovu.
Džon Oliver je više puta citirao izveštavanje RSE-a u delu emisije o Berdimuhamedovu.

Prema mišljenju Olivera, omogućavanje Berdimuhamedovu da registruje turkmenistanske rekorde kao što je "najviše zgrada obloženih mermerom" ili "najveća svetska zatvorena panoramska vrteška" samo služe za "jačanje kulta ličnosti i davanje osećaja legitimiteta na globalnoj pozornici".

Ipak, Oliver se uobičajeno poslednji smejao na račun turkmenistanskog lidera.

Kopirajući Berdimuhamedova, "Last vik tunajt" je završio pokušajem da se obori još jedan rekord, pravljenjem, kako je Oliver opisao, "najveće svetske mermerne torte" – kolača površine 55 kvadratnih metara ukrašenog ogromnom slikom turkmenistanskog predsednika kako pada s konja.

S velikom dozom sigurnosti se može pretpostaviti da to nije rekordno ostvarenje o kojem će trubiti turkmenistanska državna televizija.

XS
SM
MD
LG