Dostupni linkovi

Održan štrajk upozorenja u srednjim školama u Kantonu Sarajevo


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo (KS), organizovao je danas u svim školama srednjeg obrazovanja u ovom kantonu štrajk upozorenja u trajanju od 45 minuta.

To je posljedica neuspješnih pregovora s kantonalnom Vladom od koje su tražili definisanje osnovice za obračun plate u 2020. godini u iznosu od 330 KM, ali je Vlada utvrdila prijedlog budžeta za 2020. godinu bez uvažavanja ovog zahtjeva.

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić izjavio je da se u budžetu za narednu godinu moraju pronaći sredstva u visini od dva miliona i osamsto hiljada konvertibilnih maraka (KM) za povećanja plata i definisanje nove osnovice.

“Ukoliko Skupština i Vlada KS u budžetu za 2020. godinu ne budu odvojili novac za plate, Sindikat će tražiti od profesora da ne zaključe ocjene za prvo polugodište i da ne započinju nastavu u drugom polugodištu”, upozorio je Bešlić.

Član Sindikata Džemaludin Poturović, inače profesor Treće gimnazije u Sarajevu, smatra da je postupak kantonalne vlade u pregovorima diskriminirajući, te da obezvrjeđuje Sindikat i ljude koji rade u obrazovanju. Dodao je da prosvjetni radnici samo traže ono što zaslužuju.

Štrajk upozorenja podržalo je više od dvije i po hiljade članova sindikata. U vrijeme štrajka nastava je bila obustavljena, ali su profesori i direktori bili na svojim radnim mjestima, sa učenicima.

XS
SM
MD
LG