Dostupni linkovi

Štrajk upozorenja u srednjim školama u Kantonu Sarajevo u četvrtak


Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo

Štrajk upozorenja u svim srednjim školama u Kantonu Sarajevo biće održan u četvrtak u 10 sati i trajaće jedan školski čas. Ovu odluku donio je Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo nakon što Vlada Kantona nije prihvatila zahtjeve sindikata za povećanje plata.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo Faruk Bešlić kaže da su profesori morali da donesu odluku o štrajku upozorenja jer je Vlada Kantona Sarajevo ignorisala zahtjeve sindikata oko definisanja osnovice za obračun plaće u 2020. godini u iznosu od 330.00 KM, (oko 150 eura).

“Vlada Kantona Sarajevo ostala je gluha i nijema na naše zahtjeve i utvrdila Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu bez uvažavanja naših opravdanih zahtjeva. Ovaj štrajk upozorenja podržalo je više od dvije i po hiljade članova sindikata koji su spremni da idu i u generalni štrajk, ukoliko to bude potrebno”, naglasio je Bešlić.

On je dodao da će sutrašnji štrajk upozorenja trajati 45 minuta, te da je ovo prilika da se skrene pažnja zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo koji će na sutrašnjoj sjednici usvajati budžet za 2020. godinu.

XS
SM
MD
LG