Dostupni linkovi

Erdogan u iznenadnoj posjeti Tunisu


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) nalazi se u iznenadnoj posjeti Tunisu zbog razgovora sa predsjednikom ove zemlje, saopštila je njegova kancelarija. Ovo je prva Erdoganova posjeta Tunisu od održavanja izbora prošle jeseni u ovoj zemlji.

Posjeta dolazi nakon što je Turska pojačala napore za sklapanjem sporazuma sa zemljama na Mediteranu, gdje se Ankara sukobljava s Grčkom oko resursa kraj obale podijeljenog otoka Kipra.

Prošli mjesec Turska je potpisala sporazum o razgraničenju mora sa međunarodno priznatom vladom Libije, što je razljutilo Grčku. Atina kaže da taj sporazum krši međunarodno pravo, ali Ankara kaže da je cilj sporazuma odbrana prava Turske u regiji te da je u potpunosti u skladu sa pomorskim zakonima.

U izjavi, Erdoganova kancelarija kaže da ga u posjeti Tunisu prate ministri vanjskih poslova i odbrane, kao i njegov šef obaviještajne službe. Detalji i razlozi ragovora nisu objavljeni.

Kao dio svoje proširene saradnje sa susjednom Libijom, Ankara je također potpisala sporazum o vojnoj saradnji sa vladom u Tripoliju. Predsjednik Turske je rekao ranije da će Turska po potrebi povećati svoju vojnu podršku Libiji.

U utorak je glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin rekao da bi Turska mogla izraditi prijedlog zakona kojim bi omogućila svojim trupama da budu raspoređene u Libiji.

Turska podržava međunarodnu priznatu vladu Libije te su rekli da bi mogli rasporediti trupe tamo ako dobiju takav zahtjev. Libijska vlada sa sjedištem u Tripoliju se već mjesecima bori sa rivalskim snagama maršala Kalife Haftara na istoku Libije.

Turska je već ranije poslala vojne zalihe vladi Saradža upros embargu Ujedinjenih nacija, navodi se u izvještaju stručnjaka UN-a u čiji je uvid imao Reuters.

XS
SM
MD
LG