Dostupni linkovi

Turski parlament sprema prijedlog zakona za slanje trupa u Libiju


Snage lojalne Tripoliju, Libija
Snage lojalne Tripoliju, Libija

Turska bi mogla izraditi prijedlog zakona kojim bi omogućila svojim trupama da budu raspoređene u Libiji a parlament ove zemlje radi na tom pitanju, rekao je glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin u utorak nakon što je Ankara potpisala sporazum o vojnoj saradnji sa Tripolijem prošli mjesec.

"Možda će biti potrebna autorizacija u skladu sa događajima tamo. Parlament radi na ovom pitanju", rekao je Kalin novinarima u Ankari.

Turska podržava međunarodnu priznatu vladu Libije te su rekli da bi mogli rasporediti trupe tamo ako dobiju takav zahtjev. Libijska vlada sa sjedištem u Tripoliju se već mjesecima bori sa rivalskim snagama maršala Kalife Haftara na istoku Libije.

Haftar narodna vojska je primila podršku Rusije, Egipta, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Govoreći u Ankari nakon sastanka vlade, Kalin je dodao da će Turska nastaviti sa pružanjem potrebne podrške vladi Fayeza al-Serraja (Fajeza al Saradža). Turska je već ranije poslala vojne zalihe vladi Saradža upros embargu Ujedinjenih nacija, navodi se u izvještaju stručnjaka UN-a u čiji je uvid imao Reuters.

Predsjednik Turske Erdoan je rekao ranije da će Turska po potrebi povećati svoju vojnu podršku Libiji.

Hifter, vođa samozvane Libijske nacionalne armije (LNA), skoro osam mjeseci otkako je počeo ofanzivu za zauzimanje Tripolija, glavnog grada Libije, sredinom decembra je proglasio početak borbe za ovaj grad.

Prošle sedmice je iz Rusije stigla izjava da su veoma zabrinuti zbog mogućeg turskog raspoređivanja u Libiji, dodavši da je vojni sporazum između te dvije zemlje, pokrenuo brojna pitanja.

XS
SM
MD
LG