Dostupni linkovi

Đukanović: Prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti neće biti povučen


Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti neće biti povučen. On je istakao da se na tom dokumentu radi od 2014. godine i da nijesu nikoga zaobišli u proceduri, a ukoliko blagovremno budu podnijeti amadmani na taj zakon, oni će biti razmotreni.

“DPS (Demokratska partija socijalista) nikada nije bio zatvoren za inicijative koje znače poboljšanje. Što se tiče evropskih partnera oni prate da li vlast radi u poželjnom smjeru”,kazao je Đukanović novinarima na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Crnogorski predsjednik je saopštio da je nedavno u Tirani razgovarao sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, između ostalog i o ovom pitanju i da su o tome razmjenili mišljenja.

“Njegovo (Vučićevo) interesovanje sam potpuno prijateljski i dobronamjerno razumio kao zainteresovanost čovjeka koji vodi susjednu državu o tome šta se događa u Crnoj Gori. Ja sam mu objasnio šta je poenta tog zakona i šta su procedure koje taj zakon pokušava normativno da utemelji. Nijesmo zaista vodili bilo kakvu polemiku”, kazao je crnogorski predsjednik Đukanović, dodajući da je na taj način predsjedniku Srbije pokušao da objasni suštinu zakona.

“Pokušao sam da mu u par rečenica približim to pitanje jer mi se čini da je ovih dana puno manipulacija u regionalnim medijima na tu temu, gdje se nedovoljno vjerno interpretira ono što su norme ovog zakona”, saopštio je Đukanović.

Đukanović je još istakao da je Crnogorska pravoslavna crkva starija od savremene Crne Gore i da postoji od ranog XV vijeka. Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore podržao je 24- decembra prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

XS
SM
MD
LG