Dostupni linkovi

Ponovo isključenje interneta u Iranu


Muškarac drži mobitel konektovan na WiFi mrežu bez pristupa internetu u kancelariji u Teheranu 17. novembra.
Muškarac drži mobitel konektovan na WiFi mrežu bez pristupa internetu u kancelariji u Teheranu 17. novembra.

Iranske vlasti su blokirale pristup prekookeanskim sajtovima na mobilnom internetu u nekoliko provincija, javila je iranska novinska agencija u srijedu, dan prije no što je na društvenim mrežama objavljen poziv za nove proteste.

Objave na društvenim mrežama i porodice ljudi ubijenih u nemirima prošlog mjeseca zbog povećanja cijena benzina, pozvali su na nove proteste u četvrtak ali i komemoraciju za umrle.

Poluzvanična novinska agencija ILNA citirala je izbor iz Ministarstva za komunikacije i informacione tehnologije koji kaže da je gašenje interneta naređeno od strane "sigurnosnih zvaničnika" te da obuhvata provincije Alborz, Kurdestan i Zajan u centralnom i zapadnom Iranu kao i Fars na jugu.

"Prema informacijama ovog izvora, moguće je da će više provincija biti pod uticajem gašenja međunarodne povezanosti mobilnim internetom", saopštili su iz ILNA-e.

U novembru su u Iranu također ugasili internet na sedam dana kako bi pomogli u gušenju proteste koji su započeli zbog povećanja cijene goriva ali su se pretvorili u političke proteste koji su doveli do najkrvavije krize u 40-godišnjoj historiji Iranske Islamske Republike.

Blokada interneta otežala je demonstrantima objavljivanje video zapisa na društvenim mrežama kako bi stvorili podršku ali i pristup pouzdanim izvještajima o razmjerama nemira.

Pročitajte i ovo:

Krajem novembra američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je kako je Washington primio gotovo 20.000 "poruka, videa, fotografija i zapisa" od Iranaca koji prikazuju, kako je rekao Pompeo "kršenje ljudskih prava" u odgovoru Teherana na izbijanje antivladinih protesta koji su izbili u Iranu.

XS
SM
MD
LG