Dostupni linkovi

Pompeo: SAD zaprimile hiljade poruka iz Irana o kršenju ljudskih prava


Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je kako je Washington primio gotovo 20.000 "poruka, videa, fotografija i zapisa" od Iranaca koji prikazuju, kako je rekao Pompeo "kršenje ljudskih prava" u odgovoru Teherana na izbijanje antivladinih protesta koji su izbili u Iranu.

Pompeo je rekao novinarima da će Sjedinjene Države nastaviti sankcionisati iranske dužnosnike odgovorne za postupke koje se dovode u vezu sa protestima a za koje je Amnesty International rekao da su doveli do smrti najmanje 143 osobe.

Iran se suočava s međunarodnom osudom zbog suzbijanja protesta koji su prošle sedmice održani više od 100 gradova širom zemlje nakon odluke iranske vlade da racionalizira kupovinu benzina i smanji subvencije.

Protesti su se također nastavili zbog nezadovoljstva ekonomskom situacijom pogođenom američkim sankcijama koje su uslijedile nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma koje gsu svjetske sile, zajedno sa Iranom, postigle 2015. godine.

Pompeo je rekao kako on i američki predsjednik Donald Trump pozorno prate proteste koji se dešavaju u okviru onoga što je američki sekretar nazvao "najvećim državnim pokroviteljem terorizma".

"Iranski narod je ponovo na ulicama zbog lošeg ekonomskog upravljanja režima", rekao je Pompeo novinarima.

"I umjesto da se osvrnu na njihove pritužbe, Teheran je odgovorio nasiljem i optužama onih koji se nalaze van zemlje", dodao je Pompeo.

Pompeo je rekao da je vlada prošle sedmice "ugasila internet kako bi spriječila da istina o protestima ne izađe van" i da je tražio od Iranaca da "dijele svoje poruke", prikazujući situaciju unutar zemlje nakon što se internet veza gotovo vratila na normalnu.

"Dobili smo gotovo 20.000 poruka, videa, fotografija, poruka o zlostavljanjima režima i nadam se da će nam ih nastaviti slati", rekao je Pompeo i dodao da će SAD nastaviti sa sankcionisanjem onih koji su krivi za kršenje ljudskih prava.

SAD su prošle sedmice uvele sankcije iranskom ministru komunikacija Mohammadu Javad Azari Jaromiju zbog kako su naveli njegove uloge u "ogromnoj cenzuri" interneta.

XS
SM
MD
LG