Dostupni linkovi

Talibani oteli 27 mirovnih aktivista u Afganistanu


Grupa Narodni pokret za mir, formirana je u znak protesta protiv nasilnih napada
Grupa Narodni pokret za mir, formirana je u znak protesta protiv nasilnih napada

Dvadeset i sedam afganistanskih aktivista iz Narodnog pokreta za mir (PPM) oteli su talibani tokom marša mira na zapadu zemlje, potvrdili su, 25. decembra, čelnici grupe i lokalni dužnosnici.

Massoud Bakhtawar, zamjenik guvernera zapadne provincije Farah u kojoj su oteti aktivisti, kaže da su aktivisti putovali sa šest automobila u utorak navečer kada su ih talibani zaustavili na autoputu i odveli na nepoznatu lokaciju.

Član grupe, Bismillah Watandost, kaže da su aktivisti planirali putovati u razne dijelove Farah provincije kako bi pozvali na mir i primirje među zaraćenih strana u Afganistanu.

Grupa Narodni pokret za mir, formirana je u znak protesta protiv nasilnih napada nakon što je prošle godine auto bomba eksplodirala na sportskom stadionu u južnoj provinciji Helmand, pri čemu je 17 ljudi ubijeno a 50 ranjeno.

Talibanski pobunjenici koji se bore protiv vlade u Kabulu koju podržavaju zapadne sile, sada kontrolišu više teritorije no u bilo kojem momentu od kada su njihov strogi režim srušile američke snage 2001. godine.

Od prošle godine, aktivisti su putovali u različite dijelove zemlje, često marširajući kroz područja koja se nalaze pod kontrolom talibana, pozivajući na mir i primirje između talibana i afganistanske vlade.

Ova mirovna grupa je saopštila da je ovo četvrti put da su talibani oteli njihove članove.

Raniji incident desio se u junu kada su talibani zadržali 25 mirovnih aktivista koji su putovali u talibansko uporište u nastojanju da se susretnu sa militantima i pozovu na mir. Pušteni su nekoliko dana poslije.

Talibani su prethodno optužili aktiviste da ih finansira kabulska vlada, što grupa poriče.

Desetine hiljada afganistanskih civila, članova sigurnosnih snaga i 2.400 američkih vojnika je ubijeno u borbama od 2001. godine.

Američki dužnosnici pojačali su diplomatske napore kako bi postigli mirovni sporazum sa talibanima te povukli hiljade vojnika u zamjenu za sigurnosne garancije.

XS
SM
MD
LG