Dostupni linkovi

Amfilohije u pismu pozvao poslanike da ne glasaju o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti


Mitropolit SPC u Crnoj Gori, Amfilohije

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohije, uputio je pismo predsjednicima Vlade, države, i svim poslanicima vladajuće koalicije u kome je poručio da Vladin Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore, i pozvao poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju tom aktu.

On ih je pozvao ili da glasaju protiv njega, "ako, ipak, razum ne prevlada", pa dođe do glasanja o njemu i upozorio poslanike da je predloženi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na Crkvu.

On je pismo dostavio poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI), Force i Liberalne partije (LP), objavio je podgorički Dan.

"Nakon što smo Vam preko Vašeg Kluba poslanika, uz propratno pismo, poslali Primjedbe Mitropolije na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, obraćamo Vam se ovoga puta i lično sa nadom da nećete podržati taj Predlog zakona koji grubo diskriminiše Pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je prije osam vijekova osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski", kazao je Amfilohije.

Istakao je da Crkva ne traži i ne očekuje nikakve privilegije i da nisu protiv pripreme i donošenja novog zakona.

Ista pisma je dostavio i predsjedniku Crne Gore, Vlade, ministrima pravde i ljudskih i manjinskih prava Milu Đukanoviću, Dušku Markoviću, Zoranu Pažinu i Mehmedu Zenki.

XS
SM
MD
LG