Dostupni linkovi

Sinod SPC crnogorskim vlastima: Povucite zakon kojim oduzimate naše crkve


Sa protesta sveštenika i kaluđerica Srpske pravoslavne crkve ispred Skupštine Crne Gore, Podgorica
Sa protesta sveštenika i kaluđerica Srpske pravoslavne crkve ispred Skupštine Crne Gore, Podgorica

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvao je vlasti u Crnoj Gori da povuku iz procedure Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, kojim se želi, kako je naveo, nasilno oduzimanje njenih crkava i manastira i da se pripremi novi u skladu sa standardima savremenih demokratskih država.

"Povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori, u vezi sa najavljenim usvajanjem predloga Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, Sveti Arhijerejski Sinod SPC ovim putem upućuje podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu eparhijâ: crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke, da obodreni silom Duha Svetoga i molitvenim zastupništvom svetih iz roda našega, nastave odbranu svojih verskih prava u Crnoj Gori", saopštio je Sinod SPC.

Navodeći da je to već rečeno u zvaničnom saopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora, Sinod je naveo da i sada ponavlja da je SPC protiv predloga zakona kojim "predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele da od mitropolije i eparhija SPC nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu i čijim odredbama bi se ukinulo neotuđivo pravo svakog pojedinca na slobodu veroispovesti i savesti".

"Imajući u vidu kakve sve mogu biti posledice usvajanja jednog takvog zakona", Sinod je apelovao na poslanike u Skupštini Crne Gore da "poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete Crkve, koji je nedvosmisleno i jasno izražen na dva crkveno-narodna sabora, i ne glasaju za ovaj predlog".

"U isto vreme, podržavamo inicijativu koju je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije uputio Zakonodavnom odboru i Skupštini Crne Gore da predloženi Zakon bude povučen iz procedure, čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi, koji bi bio u skladu sa standardima savremenih demokratskih država i prihvatljiv za SPC", saopštio je Sinod SPC.

Protest SPC ispred crnogorskog parlamenta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

XS
SM
MD
LG