Dostupni linkovi

Turski parlament usvojio dogovor o vojnoj saradnji sa Tripolijem


Snage lojalne Tripoliju, Libija
Snage lojalne Tripoliju, Libija

Turski parlament usvojio je dogovor o vojnoj i bezbednosnoj saradnji koji je u novembru potpisan sa libijskom vladom nacionalnog jedinstva, i to će omogućiti Ankari da razvije svoje prisustvo u Libiji.

Sporazum je 27. novembra potpisan u Istanbulu za vreme posete predsednika libijske međunarodno priznate vlade Fajeza al Saradža.

Dogovor se odnosi na pomorsko razgraničavanje, čime će Turska moći da koristi velike predele istočnog Mediterana, područja koji interesuje druge zemlje, posebno Grčku.

Turski predsednik Redžep Taip Erdoan izjavio je 10. decembra da je njegova zemlja spremna da uputi snage u Libiju kako bi podržala međunarodno priznatu vladu u Tripoliju koja se suočava sa rivalskim snagama maršala Kalife Haftara na istoku Libije.

Sporazum predviđa i slanje vojnog i policijskog osoblja za misije obuke i obrazovanja. Predviđena je i povećana saradnja u borbi protiv terorizma kao u odbrambenoj industriji.

Haftara, s druge strane, podržavaju Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), zemlje koje imaju zategnute odnose sa Turskom.

XS
SM
MD
LG