Dostupni linkovi

Vašington 'planira da povuče' svoje trupe iz zapadne Afrike


Vojnici, Nigerija
Vojnici, Nigerija

Sjedinjene Države planiraju znatno da smanje vojno prisustvo u zapadnoj Africi čak da iz te oblasti potpuno povuku svoje trupe angažovane u borbi protiv terorizma, javlja list Njujork tajms pozivajući se na američke zvaničnike.

Prema njujorškom dnevniku to pitanje se za sada raspravlja interno u američkom Ministarstvu odbrane u okviru opštih planova preraspodele američkih trupa i neće biti doneta nikakva odluka pre januara.

Američki ministar odbrane Mark Esper želi da izvrši izmene u raspodeli američkih trupa širom sveta, da se povuče iz misija za borbu protiv terorizma da bi se bolje usmerio na svoja dva prioriteta, Kinu i Rusiju.

Prva etapa tog smanjenja spoljnih operacija odnosiće se na Afriku, gde Sjedinjene Države imaju između 6.000 i 7.000 vojnika na zapadu kontinenta, ali takođe i na istoku, posebno u Somaliji.

Povlačenje Amerikanaca iz zapadne Afrike bio bi težak udarac za francuske trupe koje se bore protiv ekstremista u Maliju, Nigeru i Burkini Faso, navodi Njujork tajms.

Podrška Vašingtona tim operacijama posebno u pitanju obaveštajnih podataka i logistike košta Pentagon oko 45 miliona dolara svake godine, dodaje list.

Francuzi i zemlje podsaharske Afrike suočavaju se trenutno sa rastom nasilja islamističkih militanata.

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp je tokom izborne kampanje 2016. obećao da će prekinuti beskonačne ratove.

On je već najavio znatno smanjenje broja američkih vojnika u Siriji, i planira isto da uradi u Avganistanu, gde su Sjedinjene Države vojno angažovane gotovo 20 godina.

Sirijski grad uporište ruskih trupa posle povlačenja SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

XS
SM
MD
LG