Dostupni linkovi

Lider republikanaca u Senatu protiv povlačenja iz Sirije


Apelujem na predsednika da pokaže američko liderstvo i očuva našu zajedničku međunarodnu koaliciju: Mič Mekonel

Lider republikanaca u Senatu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mič Mekonel protivi se planu predsednika Donalda Trampa da povuče američke trupe iz severne Sirije, piše “Vašington post”.

“Apelujem na predsednika da pokaže američko liderstvo i očuva našu zajedničku međunarodnu koaliciju kako bi se pobedila militantna organizacija Islamska država i sprečio značajan sukob između našeg NATO saveznika Turske i naših saveznika u borbi protiv terorizma u Siriji”, saopštio je Mekonel u ponedeljak.

On je dodao da bi novi konflikt između Turske i “naših partnera u Siriji” ozbiljno doveo u rizik veze Turske sa Sjedinjenim Državama i uzrokovao još veću izolaciju Turske sa svetske scene.

Tramp je prethodno saopštio da je vreme da njegova zemlja izađe iz "besmislenih i beskrajnih ratova".

"SAD je trebalo da ostanu u Siriji 30 dana, a to je bilo pre mnogo godina. Ostali smo i ulazili sve dublje i dublje u bitku bez cilja na pomolu", napisao je Tramp u seriji poruka na "Tviteru".

On je dodao da je Amerika brzo porazila islamski "kalifat" i zarobila hiljade boraca "Islamske države", uglavnom iz Evrope.

O povlačenju iz severne Sirije se veoma negativno odredila i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Pelosi, demokrata, izjavila je da je povlačenje "nesmotreno" i da bi značilo "izdaju" Kurda koji su pomogli u borbi protiv džihadista.

Ona je Trampov plan nazvala "budalastim pokušajem dodvoravanja autoritarnom lideru", verovatno misleći na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

XS
SM
MD
LG