Dostupni linkovi

Rusija 'uspješno testira' alternativu globalnom internetu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Rusija je uspješno testirala alternativu globalnom internetu na razini cijele zemlje, objavila je vlada te zemlje.

Pojedinosti o tome što je uključivalo testiranje bili su nejasni, ali prema navodima Ministarstva komunikacija, obični korisnici nisu primijetili nikakve promjene.

Rezultati će sada biti predstavljeni ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Stručnjaci su i dalje zabrinuti zbog trenda gašenja interneta u nekim zemljama.

"Nažalost, ruski smjer putovanja samo je još jedan korak u sve većem razbijanju interneta", rekao je prof. Alan Woodward, informatičar sa Sveučilišta u Surreyju, prenosi BBC.

"Sve više autoritarne zemlje koje žele kontrolirati ono što građani gledaju, gledaju na ono što su Iran i Kina već učinili. To znači da ljudi neće imati pristup dijalogu o onome što se događa u njihovoj zemlji, oni će se zadržati unutar svog mjehurića", objasnio je Woodward.

Inicijativa uključuje ograničavanje točaka u kojima se ruska verzija mreže povezuje sa drugom mrežom u svijetu koja nudi iste usluge, dajući vladi veću kontrolu nad onim čemu građani mogu pristupiti.

"To bi efektivno značilo da pružatelji internetskih usluga i telekomunikacijske tvrtke konfiguriraju internet unutar svojih granica kao gigantski intranet, baš kao što to čini velika korporacija", riječi su prof. Woodwarda.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG