Dostupni linkovi

Fotografije s venčanja ukazuju na veze optuženog za sajber krađe i FSB-a


Stejt department SAD ponudio je nagradu od pet miliona dolara za hapšenje Jakubeca - dosad najveću nagradu za osumnjičenog za sajber kriminal

Maksima Jakubeca traže SAD i Velika Britanija tvrdeći da je odgovoran za jednu od najvećih sajber krađi u istoriji. Praktično ne postoji mogućnost da će ga Rusija ikada izručiti – utoliko više što je njegov tast bivši oficir specijalnih snaga FSB-a.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su ga označile kao vođu ruske bande koja je izvela jednu od najvećih sajber krađi u istoriji, organizacije poznate kao Evil Corp.

Štaviše, vlasti SAD navode da je Maksim Jakubec, istovremeno dok je predvodio Evil Corp, takođe radio za glavnu rusku obaveštajnu i bezbednosnu službu, Federalnu službu bezbednosti (FSB), piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

I ranije praktično nije bilo šanse da Rusija razmotri izručenje Jakubeca da bude izveden pred sud. Vlasti SAD su poslednjih godina uhapsile više od deset Rusa širom sveta zbog sumnji za hakerske napade i drugi sajber kriminal, a Moskva je optužila SAD da "love" ruske državljane, što Vašington negira.

Postoji, međutim, još jedan razlog zbog kojeg nije verovatno da će Jakubec ikada biti viđen u sudnici u SAD ili Velikoj Britaniji.

Premda evidenciji koju je otkrio Ruski servis RSE-a, tast Jakubeca je bivši oficir elitnih specijalnih snaga FSB-a.

Otkriće detaljno prikazano na fotografijama, video snimcima i u drugim dokumentima dodaje još jedan element u slučaju protiv Jakubeca. Pored toga, moglo bi učvrstiti dugogodišnje verovanje zapadnih obaveštajnih službi da ruska vlada aktivno štiti hakere i osumnjičene za sajber kriminal koji su traženi u inostranstvu, kao i da ih je u nekim slučajevima angažovala da za nju izvode hakerske napade.

U optužnici objavljenoj 5. decembra u Vašingtonu, vlasti SAD su optužile Evil Corp da je koristio malver (zlonamerni softver) poznat kao Drideks (Dridex) za krađu desetina miliona dolara od ljudi širom sveta makar od 2011. godine.

Ministarstvo pravde SAD je takođe optužilo Jakubeca da je "pružao direktu pomoć malicioznim sajber naporima ruske vlade, što podvlači kako ruska vlada angažuje sajber kriminalce u svoje maliciozne svrhe".

Prema vladi SAD, Jakubec je za FSB radio od 2017. godine, uključujući rad na projektima kao što je "dobavljanje poverljivih dokumenata sajber sredstvima i sprovođenje sajber operacija u njeno ime".

Od aprila 2018. radio je na tome da od FSB-a dobije pristup poverljivim informacijama, navode američke vlasti.

Prethodnog leta, Jakubec je dodatno produbio veze s FSB-om, kada su se on i Aljena Benderskaja venčali na raskošnoj ceremoniji u golf klubu severno od Moskve.

U materijalu objavljenom na sajtu moskovske kompanije za planiranje venčanja po imenu Karamel opisani su planovi za događaj označen kao "Aljena i Maksim". "Ona je videla svoje venčanje isključivo kao klasični raskošni božur. On ga je, nasuprot, video samo kao moderno i tehnološko", navela je kompanija na sajtu.

Scena s "venčanja Aljene i Maksima"
Scena s "venčanja Aljene i Maksima"

Video snimak s najvažnijim trenucima venčanja, u januaru 2018. je objavila produkcijska kompanija koja ga je napravila, dok ga je prethodnog meseca Karamel objavio na svom kanalu na Vimeu.

Video prikazuje veliki deo scenografije venčanja, između ostalog nastupe čuvenog ruskog pop pevača Leonida Agutina i drugih.

Na snimku se takođe može videti kao da Benderskaja pozira za slikanje, sa skupom venčanicom i buketom cveća. Jakubec se, međutim, nikada ne vidi s preda; samo od pozadi. Njegovo lice se ne vidi.

RSE nije mogao da kontaktira Benderskaju za komentar. Niko nije odgovorio na telefonski broj koji je naveden u skoro svim registracionim dokumentima kompanije do kojih je RSE uspeo da dođe.

Mnogi video snimci i fotografije koje je pregledao RSE uklonjeni su iz javnog domena u danima pre nego što je RSE objavio svoju priču. Neki video snimci su, međutim, ostali na internetu.

Prema britanskoj Nacionalnoj agenciji za kriminal, Jakubec ima posebno dizajnirani sportski automobil Lambordžini (Lamborghini) s personalizovanim ruskim tablicama s natpisom koji u prevodu znači "lopov" i potrošio je više od 330.000 dolara za svoje venčanje.

Stejt department SAD je ponudio nagradu od pet miliona dolara za hapšenje Jakubeca, što je dosad najveća nagrada za osumnjičenog za sajber kriminal.

Kompanijski trag

Ruski registar kompanija pokazuje da je Benderskaja vlasnica lanca prodavnica u Moskvi Plein Sport koje prodaju luksuznu italijansku odeću.

Na jednom od naloga kompanije na društvenim medijima, nekoliko fotografija, koje su u međuvremenu uklonjene, prikazuje Benderskaju na prednjem sedištu Lambordžinija. Druga, iz maja 2018, pokazuje Nisan (Nissan) GT-R, vrhunski sportski automobil, prekriven logo natpisima Plein Sporta.

Registarska tablica tog automobila je bila ranije prijavljena za drugi vrhunski sportski auto, plavi Audi R8. Jakubecova kompanija Evil Corp imala je na sebe registrovana dva Audija R8, od kojih je jedan iste boje kao onaj čija se registarska tablica može videti na Nisanu Plein Sporta.

Dokumenta kompanije takođe pokazuju da je Benderskaja osnovala nekoliko kompanija po imenu Vimpel-Aktiv i Vimpel-Protekt, koje su povezane s još jednom kompanijom Asocijacijom grupa Vimpel.

Zvanično poznat kao "Direktorat V" Centra za specijalne namene FSB-a, Vimpel je jedna od elitnih jedinica specijalnih snaga te agencije, poznata uglavnom po protivterorističkim operacijama i, tokom sovjetskog perioda, saboterskim operacijama u inostranstvu.

Aljena Benderskaja za volanom Lambordžinija
Aljena Benderskaja za volanom Lambordžinija

Kompanijski podaci pokazuju takođe da je Benderskaja u odboru Vimpelove humanitarne fondacije koja pomaže veterane te jedinice i sponzoriše omladinske sportske i kulturne događaje.

Šef fondacije je otac Benderskaje, Eduard koji je služio u Vimpelu početkom 90-ih, pre nego što se penzionisao 1994. i osnovao privatnu kompaniju za obezbeđenje Vimpel-A, pokazuje zvanična biografija objavljena na sajtu humanitarne fondacije.

Eduard Bendersi sa suprugom Zanom na venčanju Maksima Jakubeca i Aljene Benderskje
Eduard Bendersi sa suprugom Zanom na venčanju Maksima Jakubeca i Aljene Benderskje

Eduard Benderski se nakratko pojavljuje na video snimku venčanje, kako sedi i aplaudira, izgleda u nekom trenutku svečanosti. U drugom delu snimka vidi se čoveka koji liči na Benderskog kako prati Aljenu ka paviljonu gde treba da izgovori bračni zavet.

Eduard Benderski (levo) 2012. godine, (gore desno) u emisiji "Divlja TV" i (dole desno) na snimku s venčanja.
Eduard Benderski (levo) 2012. godine, (gore desno) u emisiji "Divlja TV" i (dole desno) na snimku s venčanja.

Benderski je ranije postao poznat kao lovac na veliku divljač i posebno zbog lova na životinje koje su zvanično proglašene ugroženim ili skoro ugroženim vrstama u Rusiji. Takođe je naveden kao predsednik organizacije Klub planinskih lovaca.

U septembru 2016, oko šest meseci pre venčanje njegove ćerke, Benderski je od visokih vladinih zvaničnika tražio dozvolu da puca na pet planinskih ovaca iz vrste koja je poznata kao sibirska dugoroga, snežna ili putoranska ovca. Prema medijskim izveštajima, Benderski je da ponudio da plati do 15 miliona rublji (235.000 dolara) u zamenu za pravo da lovi te ovce.

Naučnici i ekološki aktivisti su bili gnevni zbog takvog predloga, tvrdeći da se njime krše federalni zakoni.

Plaćeničke usluge

Ime Benderskog se takođe pojavilo u izveštajima ruskih medija 2017. u kojima je navedeno da je njegova kompanija Vimpel-A uključena u pružanje usluga na iračkim postrojenjima kojima upravlja ruska naftna kompanija Lukoil.

Benderski je posle postao predsednik organizacije po imenu Rusko-irački poslovni savet.

XS
SM
MD
LG