Dostupni linkovi

Vjernici dolaze u Betlehem povodom Božića


Vernica se moli ispred ikone Device Marije u Crkvi rođenja u Betlehemu na okupiranoj Zapadnoj obali, 22. decembra 2019.
Vernica se moli ispred ikone Device Marije u Crkvi rođenja u Betlehemu na okupiranoj Zapadnoj obali, 22. decembra 2019.

Biblijski grad Betlehem u kome se po hrišćanskoj tradiciji rodio Isus pripremio se ove nedelje da pozdravi hodočasnike koji dolaze iz celog sveta da slave Božić u Svetoj zemlji po gregorijanskom kalendaru.

Taj grad na Zapadnoj obali planira svečanosti u i oko Crkve rođenja.

U ponedeljak popodne se stotine turista i stanovnika grada okupilo na Trgu jasli ispred crkve gde je postavljena 15 metara visoka božićna jelka.

Na trgu su se uz božićnu muziku igrala deca obučena kao Deda Mraz dok su radnici završavali pripreme za govornike i TV ekipe.

Nadbiskup Pjerbatista Picabala, najviši zvaničnik rimokatoličke crkve na Bliskom istoku, doputovao je jutros iz Jerusalima u Betlehem.

On će služiti ponoćnu misu u Crkvi rođenja u prisustvu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, kako se očekuje.

Crkva je podignuta na mestu Isusovog rođenja u 4. veku ali je ponovo građena nakon požara koji je izbio dva veka kasnije.

Betlehem je blizu Jerusalima ali je od njega odvojen visokim betonskim zidom za koji Izrael tvrdi da sprečava ekstremiste sa Zapadne obale da izvode napade na izraelskoj teritoriji.

Božićnim svečanostima će ove godine prisustvovati manje hrišćana iz pojasa Gaze nego ranije jer je Izrael dao dozvole za oko 200 od ukupno 900 ljudi koji su podneli zahtev, rekao je Vadi Abunaser, savetnik crkvenih lidera na Zapadnoj obali.

Između palestinskih teritorija pojasa Gaze i Zapadne obale je Izrael i da bi se stiglo sa jedne teritorije na drugu potrebne su dozvole koje se teško dobijaju.

XS
SM
MD
LG