Dostupni linkovi

Izrael dozvolio hrišćanima u Gazi da putuju za Božić


Vernica se moli ispred ikone Djevice Marije u crkvi Rođenja, u gradu Betlehemu, na okupiranoj Zapadnoj obali, 22. decembra 2019.

Izrael je najavio da će dozvoliti hrišćanima u pojasu Gaze da putuju u Jerusalim i na Zapadnu obalu za Božić.

Do te sinoćnje najave, samo dva dana pre praznika, nije bilo jasno da li će Izrael dati dozvole članovima male hrišćanske zajednice da izađu sa teritorije kojom vlada islamski ekstremistički Hamas.

Kako je najavljeno, dozvole će biti date "u skladu sa bezbednosnim procenama i bez obzira na (životno) doba", javlja AP.

Ranije je rečeno da Izrael još nije odlučio da li da da masovne dozvole ili da razmatra individualne zahteve. Takođe je najavljeno da će 100 hrišćana iz Gaze moći da putuje u inostranstvo.

Ranijih godina Izrael je davao dozvole za putovanje mnogobrojnim hrišćanima u pojasu Gaze da posete sveta mesta i porodice u Izraelu i na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali.

Oko 1.000 hrišćana živi u Gazi, palestinskoj teritoriji sa oko dva miliona stanovnika.

Većina su pravoslavci, a rimokatolici čine samo četvrtinu male zajednice.

I dok Hamas smatra hrišćane zaštićenom manjinom oni su na meti islamskih fanatika.

Hrišćanska zajednica uveliko je smanjena otkako je Hamas 2007. godine silom preuzeo vlast u Gazi, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu. Mnogi su se iselili da pobegnu od sukoba i teških uslova života.

Gaza je od tada pod blokadom Izraela i Egipta. Stanovnicima je potrebna dozvola da odu sa te teritorije.

XS
SM
MD
LG