Dostupni linkovi

Kongres na pauzi, suđenje Trampu u Senatu nepoznanica


Donald Tramp
Donald Tramp

U američkom Kongresu je u toku praznična pauza posle odluke Predstavničkog doma o opozivu predsednika Donalda Trampa, a članovi Kongresa su otišli na pauzu bez dogovora o nastavku procesa. Kako navodi Glas Amerike, glavno pitanje trenutno u Vašingtonu je kako će izgledati takozvano suđenje u Senatu, na kojem će se odlučivati o Trampovoj smeni, i da li će demokratama biti omogućeno da pozovu nove svedoke tokom tog procesa.

Gornjem domu Kongresa još nije ni prosleđenja rezolucija o opozivu, usvojena u Predstavničkom domu, zbog čega republikanci i Tramp kritikuju predsedavajuću Nensi Pelosi.

Demokrate žele da u Senatu svedoče predsednikovi aktuelni i bivši saradnici koji su odbijali da sarađuju u istrazi o opozivu.

Zahtev za izvođenjem novih svedoka pravdaju i objavljenim mejlovima, u kojima se navodi da je Bela kuća tražila zamrzavanje vojne pomoći Ukrajini samo sat i po nakon spornog telefonskog razgovora američkog lidera sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji je bio i povod za Trampov opoziv.

Bela kuća želi brzo okončanje procesa u Senatu, na kojem se očekuje da predsednik bude oslobođen optužbi.

XS
SM
MD
LG