Dostupni linkovi

Novi premijer Libana započeo konsultacije o narednoj vladi


Hasan Diab
Hasan Diab

Novoimenovani premijer Libana Hasan Diab započeo je konsultacije sa parlamentarnim blokovima o budućoj vladi.

Diab, profesor univerziteta i bivši ministar obrazovanja, trebalo bi da doprinese prevazilaženju najgore ekonomske i finansijske krize u Libanu posle više decenija, navodi AP.

On je imenovan usred protesta širom zemlje protiv vladajuće elite.

Konsultacije su počele dan nakon sukoba u Bejrutu i na drugim mestima između pristalica odlazećeg premijera Saada Haririja i libanskih vojnika i policajaca.

Pristalice Haririja su protestovale zbog imenovanja Diaba.

U sukobima je povređeno najmanje sedam vojnika.

Diab se najpre 21. decembra sastao sa predsednikom parlamenta Nabihom Berijem, a onda je razgovarao sa bivšim premijerima, uključujući Haririja.

Beri je insistirao da u vladi budu predstvnici svih parlamentarnih blokova i pokreta ali su neki već izrazili oklevanje, pa čak i odbili da budu njen deo, naveo je Frans pres.

Blok lidera Druza Valid Džumblata najavio je da će bojkotovati konsultacije i neće biti u vladi, kao ni hrišćaska partija Libanske snage, koja neće da uđe u politički kabinet.

Novi premijer i predsednik parlamenta su se sastali i 20. decembra, kada je Diab rekao da namerava da obrazuje vladu eskperata i nezavisnih političara kako bi se bavili parališućom ekonomskom krizom.

Libanske banke nametnule su kontrolu kapitala bez presedana u poslednjih nekoliko nedelja.

Hiljade ljudi ostalo je bez posla.

Libanci ponovo na ulicama: 'Buni se, Bejrute'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

XS
SM
MD
LG