Dostupni linkovi

UN traže istragu navoda o preteranoj sili protiv demonstranata u Libanu


Protest u Libanu
Protest u Libanu

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Liban Jan Kubiš pozvao je na istragu zbog navodne "preterane upotrebe sile" protiv demonstranata nakon što su uglavnom mirne demonstracije prerasle u nasilje u toj zemlji tokom vikenda.

Specijalni koordinator UN za Liban Kubiš pozvao je da se "identifikuju podstrekači nasilja".

"Istraga incidenta, kao i upotreba preterane sile bezbednosnih snaga je neophodna. Nasilje i sukobi tokom vikenda su još jednom pokazali da odlaganje političkog rešenja za trenutnu krizu stvara plodno tle za provokacije i političku manipulaciju", objavio je on na Tviteru.

Protesti bez presedana potresaju Liban od 17.oktobra.

Demonstranti zahtevaju smenu političke klase koju optužuju da je nesposobna i korumpirana.

U subotu su u sukobima demonstranata i bezbednosnih snaga ranjene desetine ljudi.

Sukobi su u subotu izbili na ulazu u ulicu koja vodi do parlamenta, kada su pripadnici bezbednosnih snaga tukli demonstrante koji su pokušali da pređu preko metalnih policijskih barikada.

Libanski Crveni krst je rekao da su ranjeni i demonstranti i bezbednosne snage, neki suzavcem, a drugi su pogođeni kamenicama.

U nedelju uveče demonstranti su ponovo došli u centralni deo Bejruta i novi sukob trajao je nekoliko sati, ali nije bilo toliko nasilja kao prethodne večeri.

Ministarka unutrašnjih poslova Raja al Hasan je naredila "brzu i transparentnu" istragu nasilja i priznala da su bezbednosne snage napravile "neke greške".

Ona je na Tviteru objavila da se sastala sa šefovima bezbednosnih snaga i naglasila da postoji "pravo na protest" po libanskom zakonu.

XS
SM
MD
LG