Dostupni linkovi

Novi ugovor o tranzitu plina, Gazprom će platiti Kijevu 2,9 milijardi dolara


Gazprom
Gazprom

Ruska tvrtka Gazprom objavila je detalje novog ugovora o tranzitu plina sa Ukrajinom i najavila da će platiti Kijevu 2,9 milijardi dolara za rješavanje pravnog spora.

Gazprom navodi da će, prema postignutom dogovoru, biti povučena sva ukrajinska potraživanja o kojima se sudovi tek trebaju izjasniti.

Što se tiče isporuke ruskog plina preko Ukrajine, Gazprom će rezervirati prolazak 65 milijardi kubnih metara plina za 2020. godinu, dok će u periodu od 2021. do 2024. godine ta količina iznositi 40 milijardi kubika, uz uvjet da se poštuje konkurentska tarifa.

Direktor Gazproma Aleksej Miler rekao je da će Gazprom isplatiti oko 2,9 milijardi dolara Kijevu u skladu sa već usvojenim odlukama Stokholmskog suda, a Ukrajina se obavezala da će povući sve tužbe kao i sva ostala potraživanja.

Ukrajinski Naftogaz preuzet će na sebe ulogu agenta Gazproma kada je u pitanju organizacija tranzita plina i preuzet će sve rizike koje sa sobom nosi prijelazni period.

Ministar energetike Ukrajine Aleksej Oržel rekao je da je sve ove dogovore potrebno provesti u djelo do 1. januara, kada ističe aktualni ugovor o isporuci ruskog plina kroz Ukrajinu.

On je rekao da će tarifa na tranzit plina u budućnosti biti povećana, te da se ovaj petogodišnji ugovor sa Rusijom nakon isteka može produžiti za još deset godina.

XS
SM
MD
LG