Dostupni linkovi

Na snazi sankcije SAD-a protiv Sjevernog toka 2, osude EU i Rusije


Izgradnja Sjevernog toka 2 u Njemačkoj
Izgradnja Sjevernog toka 2 u Njemačkoj

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon kojim se uvode sankcije firmama koje pomažu ruskom naftnom gigantu Gazpromu da završi gasovod Sjeverni tok 2.

Meta sankcija su kompanije koje rade na izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, podvodnog cjevovoda koji će omogućiti Rusiji izvoz gasa u zemlje EU.

SAD smatra da taj projekat predstavlja rizik za Evropu.

Evropska unija je 21. decembra osudila američke sankcije.

"Evropska unija se principijelno protivi uvođenju sankcija protiv evropskih kompanija koje učestvuju u legalnim aktivnostima", rekao je portparol EU, prenosi AFP.

Vlada Njemačke saopštila je da Berlin odbacuje "takvu vrstu ekstrateritorijalnih sankcija".

"One će pogoditi njemačke i evropske kompanije i predstavljaju uplitanje u naša unutrašnja pitanja", rekla je Ulrike Demmer, portparolka kancelarke Angele Merkel.

Sankcije je osudila i portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Američki Kongres je prošle sedmice izglasao sankcije kao dio zakona o vojnom budžetu, a Trump ga je potpisao 20. decembra.

Protiv projekta Sjeverni tok 2, vrijednog 11 milijardi dolara, su i demokrate i republikanci.

Trumpova administracija strahuje da bi gasovod ojačao moć Rusije na energetskom tržištu Evrope i smanjio američki udio u unosnom evropskom tržištu za tečni gas iz SAD, navodi BBC.

Američki predsjednik je rekao da bi ovaj gasovod, dužine 1.225 kilometara, koji je u vlasništvu Gazproma, mogao pretvoriti Njemačku u "taoca Rusije".

XS
SM
MD
LG