Dostupni linkovi

Odbor jednoglasno protiv ukidanja imuniteta Nebojši Medojeviću


Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

Administrativni Odbor Skupštine Crne Gore jednoglasno je odbacio zahtjev Specijalnog tužilaštva kojim je traženo da se poslaniku Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću oduzme imunitet zbog vođenja krivičnog postupka zbog sumnje za navodno pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije.

Protiv skidanja imuniteta Medojeviću glasali su i poslanici vladajuće koalicije i opozicionih stranaka, te će Administrativni odbor predložiti parlamentu da zahtjev Specijalnog tužilaštva ne bude prihvaćen.

Kako je na početku sjednice obrazložio predsjednik Administrativnog Odbora Ljuiđ Ljubo Škrelja je ukazao da bi oduzimanje imuniteta poslaniku u izbornoj godini imalo negativne posljedice po izborni proces.

„Moramo uzeti u obzir okolnosti da smo uoči izborne godine i da su pojedine partije već počele sa kampanjom, pa bi uskraćivanjem imuniteta poslaniku a posebno lideru određene političke partije imalo negativne konsekvence na sam izborni postupak, sa stanovišta legitimiteta i mogućeg uticaja na biračko tijelo. Takođe, krivična djela koja se stavljaju na teret poslaniku Medojeviću ne zastarijevaju u pomenutom periodu, što znači da tužilac, ukoliko ostane pri ovom zahtjevu, nakon okončanja redovnih parlamentarnih izbora, može nastaviti postupak krivičnog gonjenja“, rekao je predsjednik Odbora Ljuiđ Škrelja.

Nakon ovog obrazloženja, svi članovi Odbora su bili saglasni da se, ne da odobrenje za vođenje krivičnog postupka protiv poslanika Nebojše Medojevića.

U zahtjevu Specijalnog tužilaštva je navedeno, da postoji osnovana sumnja da je Nebojša Medojević tokom 2014. godine postao navodni član kriminalne organizacije koju je organizovao okrivljeni biznismen Duško Knežević, protiv kojeg se vodi više postupaka pred Specijalnim državnim tužilaštvom i Višim sudom u Podgorici.

„Novac u iznosu 10.000 eura koji potiču od kriminalnih djelatnosti, Medojević je koristio taj novac stavljanjem u legalne tokove“, navodi se u zahrjevu Specijalnog tužilaštva.

Poslanik Nebojša Medojević je ranije u izjavi za javnost saopštio da od Kneževića „nije dobio ni cent, kao ni Demokratski front“, već da je “Knežević finansirao vladajući DPS i korumpirao nosioce vlasti”.

Tada se oglasio i biznismen u bjekstvu Duško Knežević koji je odbacio navode Specijalnog tužilaštva ali je potvrdio da je “davao novac političarima i to isključivo visokim funkcionerima vladajuće Demokratske partije socijalista na čelu sa Milom Đukanovićem”.

Podsjetimo, opozicioni Demokratski front optužuje Glavnog Specijalnog tužioca Milivoja Katnića da vrši odmazdu nad tim političkim savezom te da prekoračuje svoja ovlašćenja.

Nebojši Medojeviću je već jednom skinut imunitet zbog sudskog postupka koji traje već godinu, a u kome je, zajedno sa partijskim saradnicima, optužen za navodno pranje novca.

Radi se o slučaju zaplijene više desetina hiljada dolara nađenih kod aktivista Medojevićeve stranke Pokret za promjene. Prošle godine je Medojević i uhapšen i pritvoren, bez prethodnog skidanja imuniteta, zato što je odbio da svjedoči u predmetima koje je Specijalno tužilaštvo otvorilo povodom njegovih javnih izjava o korupciji u pravosuđu.

Odredbe iz Zakonika o krivičnom postupku, a koje su bile osnov za tadašnje Medojevićevo hapšenje i pritvaranje, ukinuo je Ustavni sud Crne Gore.

Zbog najnovijeg zahtjeva Specijalnog tužilaštva za skidanjem imuniteta Nebojši Medojeviću, predsjednik Skupštine Ivan Brajović je nedavno poručio tužilaštvu, da očekuje da se tužilaštvo sa punom odgovornošću prema poslanicima i njihovim zagarantovanim pravima.

XS
SM
MD
LG