Dostupni linkovi

Pripadnik FSB stradao u pucnjavi u centru Moskve, napadač 'neutralizovan'


Policija na mjestu pucnjave u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Policija na mjestu pucnjave u Moskvi

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je jednog njenog pripadnika ubio neidentifikovani napadač, koji je 19. decembra otvorio vatru u blizini sedišta te službe u centralnom delu Moskve.

"Jedan oficir FSB-a ubijen je u pucnjavi u centralnoj Moskvi", rekao je zvaničnik FSB ruskim medijima nakon što je ta služba ranije saopštila da je napadač bio "neutralizovan" i potvrdio neodređeni broj žrtava.

"Nepoznata osoba otvorila je vatru u blizini zgrade broj 12 u ulici Boljaja Lubjanka, ima žrtava. Identitet zločina se utvrđuje. Zločinac je neutralizovan", prenose agencije navode FSB.

Još uvek nije jasno da li je napadač ubijen ili uhapšen. Pucnjava se navodno dogodila na parkingu i policija je opkolila to područje.

Rojters izveštava da se čulo još nekoliko pucnjava u tom području i da je policija proširila sigurnosni obruč.

FSB je negirala ranije izveštaje da su napad počinila tri napadača. "Počinitelj je delovao sam", saopšteno je iz FSB-a. U međuvremenu, portparol ruskog Ministarstva zdravlja rekao je da je dvoje pripadnika FSB "zadobilo vrlo teške rane“, prenose agencije.

List Izvestija izveštava da su u pucnjavi poginule tri osobe.

Kanal RT prenosi da su ruske obaveštajne službe okarakterisale napad kao "akt terorizma".

Rojters je citirao svedoke koji kažu da su na mesto događaja raspoređene specijalne snage naoružane automatskim oružjem, a viđeno je pet vozila hitne pomoći koji napuštaju to područje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten je o incidentu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov agenciji TASS. Putin je 19. decembra takođe održao govor povodom obeležavanja dana radnika ruske službe bezbednosti, rekavši da je u Rusiji tokom 2019. godine sprečeno najmanje 54 zločina povezanih sa terorizmom, uključujući 33 napada. FSB je glavna agencija naslednica KGB-a iz sovjetske ere.

Pucnjava kod ruske Federalne službe bezbednosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Do pucnjave je došlo nekoliko sati nakon godišnje konferencije za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina.

XS
SM
MD
LG