Dostupni linkovi

Nemački poslanici: Vreme je za izbor Vlade Kosova a ne predsednika


Poslanici nemačkog Bundestaga ispred CDU Peter Bajer i Kristijan Šmit poručili su u četvrtak u Prištini da nije vreme za biranje predsednika već za formiranje nove Vlade Kosova.

Nemački parlamentarci nalaze se u poseti Kosovu gde su se sastali sa predstavnicima Samooprdeljenja i Demokratskog saveza Kosova, koji su u pregovorima za formiranje nove Vlade Kosova.

Međutim, ove dve stranke još uvek nisu postigle dogovor o zajedničkoj vladi jer DSK ne odustaje od zahteva da im pored pozicije predsednika Skupštine i pola Vlade Kosova pripadne i mesto predsednika države, čemu se Samooprdeljenje protivi.

Bajer i Šmit su na konferenciji za novinare rekli da su obe partije svesne odgovornosti da formiraju stabilnu vladu.

Bajer je naveo da je rok za uspešno okončanje pregovora datuma konstituisanja Skupštine, 26. decembra.

“Pregovori o koaliciji su dostigli nivo u kojem svi koji su uključeni u pregovore treba da shvate da ne smeju da se izgube oko tehnički detalja”, poručio je Bajer, dodajući da je poverenje od izuzetnog značaja, te da ukoliko zaista postoji da politička volja da se formira vlada, u tom slučaju ne smeju da se izgube u detaljima i trebaju da veruju jedni drugima. On je dodao da su očekivanja da dve strane, umesto da komuniciraju putem medija, pozovu jedne druge i nastave i okončaju razgovore.

Na pitanje da li je pozicija predsednika „tehnički detalj“, Bajer je odgovorio da je ta pozicija važan detalj, ali i da je važna vest to što su se dve strane brzo na 30 stranica dogovorile o zajedničkom programu.

„Pozicija predsednika je važno pitanje, oni to trebaju sami da reše i da ne blokiraju jedni druge. Saslušali smo ih i njihove različite pristupe po tom pitanju“, kazao je Bajer.

„Nije vreme za biranje predsednika već za formiranje vlade“, dodao je Šmidt, na šta je Bajer odgovorio sa „Upravo tako“.

Samoopredelje inače veruje da se o poziciji predsednika treba pregovarati onda kada aktuelnom predsedniku, Hashimu Thaciju istekne mandat, 2021.

XS
SM
MD
LG