Dostupni linkovi

EU i SAD pozivaju na formiranje Vlade Kosova


Lideri Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, Isa Mustafa i Aljbin Kurti
Lideri Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, Isa Mustafa i Aljbin Kurti

Specijalna predstavnica i šefovi misija Evropske unije na Kosovu pozvali su na brzo formiranje nove Vlade Kosova, izrazivši uverenje da će zainteresovane strane postići neophodan konsenzuz za prevzilaženje preostalih izazova.

„Konstitutivna sednica Skupštine je zakazana za 26. decembar. Opšti izbori održani 6. oktobra su narodu Kosova pružili priliku da iskoriste svoje demokratsko pravo da glasa i izabere svoje vođe. To je suština demokratskog procesa“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se da Kosovo treba hitno da nastavi sa radom na reformama ekonomskog i društvenog razvoja, kao i vladavine prava, na primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova i dijalogu sa Beogradom koji se održava uz pomoć EU.

„Potrebno je brzo formiranje vlade da bi se ovi procesi nastavili, u interesu Kosova i njenog naroda i u skladu sa ustavom i izraženom voljom biračkog tela“, dodaje se u izjavi.

Američka ambasada u Prištini podelila je na Fejsbuku ovu izjavu, navodeći da se slažu sa tom izjavom.

„Narod Kosova je nesrpljiv za vladu koja će doneti pozitivne promene“, dodaje se u komentaru američke ambasade.

O formiranju nove vlade pregovaraju prvorangirani pokret Samooprdeljenje na čelu sa Albinom Kurtijem i Demokratski savez Kosova na čelu sa Isom Mustafom.

Iako je delovalo da su dve strane usaglasile program, zapelo je na poziciji predsednika države. DSK zahteva da ta pozicija pripadne njima, dok Samoopredeljenje tvrdi da se o tome treba odlučiti onda kada aktuelnom predsedniku Hashimu Thaciju istekne mandat, 2021.

XS
SM
MD
LG