Dostupni linkovi

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova bez dogovora


Sastanak između predsednika pokreta Samoopredeljenje Albina Kurtija i prvog čoveka Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe održan je u sredu (11. decembar) i nije rezultovao konkretnim dogovorom.
Sastanak između predsednika pokreta Samoopredeljenje Albina Kurtija i prvog čoveka Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe održan je u sredu (11. decembar) i nije rezultovao konkretnim dogovorom.

Trosatni razgovori Pokreta Samoopredeljenje(PS) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) okončani su bez dogovora.

"Sve što mogu da kažem jeste da večeras nema dogovora, narednih dana ćemo videti kako dalje", kazao je Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

Avdullah Hoti iz DSK je rekao da će se razgovori nastaviti.

U subotu pre podne predsedništva obe partije održale su odvojene sastanke.

Lideri partija, Albin Kurti i Isa Mustafa sastali su se i u petak uveče u prostorijama Skupštine Kosova.

Albulena Haxhiu iz Pokreta Samoopredeljenje saopštila je u subotu da je taj sastanak bio iskren ali da još uvek postoje određene barikade za postizanje sporazuma.

Po njenim rečima, DSK traži i poziciju predsednika Skupštine i predsednika države kada aktuelnom predsedniku istekne mandat 2021.

Samoopredeljenje se posebno protivi tome da DSK uzme mesto predsednika države, navodeći da se o tome treba naknadno odlučivati. Navela je da je stav PS da na toj poziciji može biti neko ko nije iz ni jedne navedene partije već osoba od visokog morala i integriteta.

"S druge strane, nismo primetili da se DSK povlači od svijih zahteva. Sinoć je sastanak bio pozitivan i značajan i nadamo se da će danas na sastanku u 16 sati oni razmisliti o tome i da ćemo postići koaliciju", kazala je Haxhiu nakon sastanka predsedništva Pokreta Samoopredeljenje.

Ove dve partije pokrenule su razgovore o zajedničkoj koaliciji nakon održanih izbora 6. oktobra. Obe partije su u prošlom sazivu bile u opoziciji. Mesto premijera inače sledi pokretu Samoopredeljenje kao pobedničkoj partiji a očekuje se da će na toj poziciji biti lider pokreta Albin Kurti.

Predsednik Kosova Hashim Thaci je konstituirajuću sednicu sedmog saziva Skupštine zakazao za 26. decembar.

XS
SM
MD
LG