Dostupni linkovi

Panel američkog Senata odobrio 'sankcije iz pakla' Rusiji


Komitet za vanjsku politiku američkog Senata usvojio je u srijedu prijedlog zakona o uvođenju oštrih sankcija Rusiji zbog navodnog uplitanja u demokratske procese drugih zemalja kao i 'malignih' aktivnosti u Siriji i agresiji nad Ukrajinom.

Za dvostranački prijedlog zakona, kojeg je jedan od zastupnika, Lindsey Graham, opisao kao 'prijedlogom sankcija iz pakla', odobren je glasanjem sa 17 prema pet u Komitetu u srijedu.

Kako bi prijedlog postao zakon za njega treba glasati puni sastav Zastupničkog doma i Senata, te ga mora potpisati američki predsjednik Donald Trump.

Nazvan Zakon o odbrani američke sigurnosti od agresije Kremlja ili skraćeno DASKA, ovaj prijedlog zakona cilja na movi ruski državni dug, banke koje podržavaju napore Kremlja da "potkopa demokratske institucije u drugim zemljama", pojedince koji prodaju robu ili usluge naftnoj industriji u zemlji, njenu cyber industriju, kao i pojedince bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Zastupnici, uključujući i neke od Trumpovih republikanskih kolega, insistiraju od predsjednika da zauzme oštriji stav prema Rusiji zbog navoda o izbornom uplitanju, agresiji prema Ukrajini i umiješanosti u sirijski građanski rat.

Ovu mjeru su u februaru predložili republikanski senator Lindsey Graham i Bob Menendez, vodeći Demokrata u komitetu za vanjsku politiku.

Senat Sjedinjenih Američkih Država izglasao je 17. decembra velikom većinom i uvođenje sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji ruskog gasovoda Severni tok 2. Potez će vrlo verovatno izazvati kritike evropskih država koje računaju na isporuke ruskog gasa preko tog gasovoda.

XS
SM
MD
LG