Dostupni linkovi

Njemačka pomaže migrantski centar Blažuj


Blažuj
Blažuj

Njemačka ambasadorica Margret Uebber posjetila je u srijedu (18. decembar) tim tehničke i logističke pomoći njemačke službe Technisches Hilfswerk (THW) u migrantskom prihvatnom centru Blažuj u blizini Sarajeva.

Po nalogu njemačke vlade, THW sprovodi mjere osposobljavanja prihvatnog centra Blažuj.

Vlada Njemačke je u te svrhe na raspolaganje stavila 660.000 eura.

"Time će Njemačka rasteretiti ovdašnje institucije i doprinijeti adekvatnom smještaju za izbjeglice i migrante u BiH", rekla je ambasadorica Uebber, navodi se u saopštenju iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Mjere osposobljavanja koje sprovodi THW u Blažuju obuhvataju snabdijevanje vodom i strujom, ugrađivanje sanitarnih instalacija kao i grijanja, te popravke na pojedinačnim objektima i krovovima.

U saopštenju se navodi i da se mjere realizuju u dogovoru sa nadležnim institucijama BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), te bi trebale biti okončane u januaru.

Migranti u Blažuju igraju kriket, radnici rade na objektima u kampu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Uslovi u bivšoj kasarni Blažuj, nedaleko od Sarajeva, u koju je 11. decembra smješteno 300 migranata izmještenih iz kampa 'Vučjak' kod Bihaća nisu adekvatni, ocjena je članova Proširenog koordinacionog tima za pitanje migracija u Kantonu Sarajevo.

Ovo tijelo, koje je početkom godine uspostavila Vlada Kantona Sarajevo (KS) održalo je sastanak 13. decembra, kako bi što bolje odgovorili na izazove, a nakon uspostavljanja novog migrantskog centra u Blažuju.

"Postoje indikatori narušavanja sigurnosne situacije, ne zbog dolaska migranata na područje Kantona Sarajevo, već zbog njihovog nenajavljenog dolaska", izjavio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Najavljeno je da će u narednih 20 dana biće završeno opremanje novog migracionog centra u Blažuju, kako bi uslovi za boravak ovih ljudi bili humani zaključak je sa sastanka Proširenog koordinacionog tima za pitanje migracija u Kantonu Sarajevo.

XS
SM
MD
LG