Dostupni linkovi

Dosetka s Putinovim posterima nije smešna ruskoj policiji


Poster u Petrozavodsku "2000-2024/Možemo ponovo" upućuje na godine vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina
Poster u Petrozavodsku "2000-2024/Možemo ponovo" upućuje na godine vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina

Studenti u Petrozavodsku kažu da im je Ministarstvo unutrašnjih poslova pretilo istragom pod sumnjom za ekstremizam pošto su širom grada izlepili postere predsednika Vladimira Putina na kojima liči na Velikog brata, što ilustruje, kako kažu kritičari vlade, netoleranciju ruske države prema drugačijim mišljenjima.

Studentski aktivisti, koji sebe nazivaju "brigada", kažu da su samo želeli da se zabave u Petrozavodsku, glavnom gradu regiona Karelija na severozapadu Rusije.

Ali kada su na zgrade i autobuske stanice izlepili postere koji prikazuju predsednika Vladimira Putina kao Velikog brata – uz zajedljive fraze poput "Mim je smešan, stvarnost je užasna" – nisu se svi smejali, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Aktivisti kažu da ih je regionalni ogranak Ministarstva unutrašnjih poslova pronašao iznenađujuće brzo, imajući u vidu da su postere lepili pod okriljem noći i s maskama na licima. I, prema aktivistima – sve studenti u Petrozavodsku, policija je znala brojeve njihovih mobilnih telefona i uputila im zastrašujuće poruke.

"Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova su nas kontaktirali i rekli nam 'Gotovi ste'", rekao je za Ruski servis RSE-a jedan od studenta pod uslovom da mu se ne spominje ime iz straha od represije vlasti.

Članovi grupe tvrde da ih je Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo da bi mogli biti procesuirani po Članu 282 ruskog Krivičnog zakona, koji zabranjuje dela ili izjave koje podstiču mržnju na etničkoj, verskoj ili nekoj drugoj osnovi ili koje stvaraju javni razdor.

Regionalni ogranak Ministarstva unutrašnjih poslova u Kareliji je odbio da komentariše navode o pretnjama procesuiranjem, koji, kako navode kritičari, dolaze u kontekstu napora Putinove vlade da suzbije drugačija mišljenja, smanjivanjem slobode izražavanja.

Kada su se građani Petrozavodska, grada s oko 280.000 stanovnika na obalama jezera Onjega, probudili 9. decembra mogli su na fasadama zgrada, autobuskim stanicama i drugim javnim površinama videti postere s crtežom Putina ozbiljnog lica – samo glava – na sredini krvavo crvene pozadine kao da zuri u njih.

Crteže prate natpisi poput "Krim je moj", "Da niko ništa ne radi", "Mim je smešan, stvarnost je užasna" i "2000-2024/Možemo ponovo", što je referenca na Putinovo vreme na vlasti i godinu kada završava njegov sadašnji mandat.

Bilo je osam različitih postera i nejasno je koliko ih je zalepljeno, ali je policija sve brzo skinula.

"Krim je moj"
"Krim je moj"

'Umetnički vandalizam'

Posteri su brzo pobudili pažnju korisnika društvenih medija, od kojih su mnogi izrazili odobravanje. "Bolje je nego samo reči", napisao je jedan korisnik ruske društvene mreže VK.

Članovi grupe rekli su za RSE da je u šali s posterima i nedavnoj akciji kada su fasadama pisali poruke protiv gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina – što nazivaju "umetnički vandalizam" – više reč o "zabavi nego o društvenom ili političkom činu", kako je jedan student to rekao, makar "za sada".

"Videćemo šta će proizaći iz toga. Naravno, bilo bi odlično reći da se nadamo da će na neki način voditi nekoj vrsti promene u zemlji", rekao je student. "Ali, u osnovi, mi smo realisti. Tako da je naš generalni cilj bio da privučemo pažnju ljudi. I želimo da malo uskomešamo stvari u Petrozavodsku; naš grad je do bola dosadan".

Iako su svoj posao obavili kradom pod okriljem noći i maskirani, aktivisti su znali da će ih vlast eventualno naći. "Kamere su svuda u Petrozavodsku. Shvatamo to. Ako žele da te nađu, naći će te. Shvatali smo to od početka", rekao je član grupe.

Međutim, nisu mislili da će to biti tako brzo.

Student je rekao da su, ako išta, očekivali da budu procesuirani zbog vandalizma, a ne zbog krivičnog dela po Članu 282 koje je kažnjivo sa do šest godina zatvora, ako ga je počinila grupa.

"Zaista iznenađuje kako su se stvari brzo razvijale. Zastrašujuće je misliti šta će se desiti sledeće... Nadamo se da neće biti ludila i da neće biti pravih kazni zatvora".

Ogranak Ministarstva unutrašnjih poslova u Kareliji nije odgovorilo na tvrdnje grupe da bi se mogli suočiti s procesuiranjem. "Šta oni kažu je isključivo njihova stvar", rekao je portparol Aleksandar Vorončenko u izjavi za RSE.

XS
SM
MD
LG