Dostupni linkovi

Ruske kompanije dobile ugovore za sirijsku naftu


Sirijsko naftno polje, fotoarhiv
Sirijsko naftno polje, fotoarhiv

Sirijski parlament donio je odluku o dodjeljivanju ugovora o vađenju nafte dvjema ruskim kompanijama u pokušaju da poveća proizvodnju ovog energenta poslije više od osam godina rata i zapadnih sankcija.

Državna agencija SANA prenijela je da ugovori obuhvataju vađenje i proizvodnju u tri bloka, uključujući naftno polje na sjeveroistoku Sirije i nalazište gasa sjeverno od glavnog grada Damaska.

U izvještaju se navodi da su ugovori ranije ovog mjeseca potpisani sa ruskim kompanijama "Merkjuri" i "Velada".

Ministar za naftu Ali Ganem rekao je da je dodjeljivanje poslova ovim firmama u skladu sa vladinom strategijom "prema prijateljskim zemljama koje su uz Siriju, prije svega prema Rusiji i Iranu".

Sirijski predsjednik Bašar el Asad, koji je na udaru zapadnih zemalja, potražio je saveznike u Rusiji i Iranu za obnovu zemlje, nakon što su ove države pomogle sirijskoj vojsci da preuzme kontrolu nad većim dijelom zemlje.

Sirija je proizvodila oko 380.000 barela nafte dnevno prije rata, ali je proizvodnja doživjela kolaps poslije izbijanja sukoba na istoku zemlje, koji je bogat ovim energentom.

Naftna polja su većim dijelom bila u rukama kurdskih boraca, koji su zauzeli velike teritorije na sjeveru i istoku Sirije uz pomoć SAD.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG