Dostupni linkovi

Britanski premijer odobrio objavljivanje izveštaja o mešanju Rusije


Plakat uoči referenduma o Bregzitu, London
Plakat uoči referenduma o Bregzitu, London

Britanski premijer Boris Džonson je odobrio objavljivanje osetljivog izveštaja o mogućem ruskom uplitanju u britansku politiku, izjavio je u ponedeljak (16. decembar) njegov portparol, prenosi AFP.

Napisan u Odboru Parlamenta za obaveštajne i bezbednosne poslove (ISC), taj izveštaj na 50 stranica analizira aktivnosti Rusije, uključujući moguće mešanje u referendum o Bregzitu 2016. godine, kada je 52 odsto Britanaca glasalo za odlazak iz EU.

Ali taj odbor je raspušten zbog poslaničkih izbora održanih prošlog četvrtka i izveštaj ne može biti objavljen dok se ponovo ne odobri, što bi moglo potrajati nekoliko nedelja. Članove Odbora biraju premijer i šef laburističke opozicije, o čemu potom glasa Parlament.

Odbor je istragu pokrenuo u novembru 2017. i izveštaj podneo premijeru sredinom oktobra ove godine, rekao je bivši predsednik tog tela Dominik Griv.

Početkom novembra, vlada je kritikovana jer nije htela da taj izveštaj objavi pre izbora 12. decembra, pozivajući se na interese nacionalne bezbednosti.

Međutim, portparol Borisa Džonsona je izjavio da objavljivanje izveštaja "ne bi škodilo organizacijama koje štite našu nacionalnu bezbednost".

Istraga ISC-a bila je odgovor na zabrinutost zbog mešanja Rusije u američke izbore 2016. godine i uticaja kampanja dezinformacija iz Rusije.

Pomenuto je i trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u britanskom gradu Solsberiju, koje London pripisuje Moskvi. Rusija je negirala bilo kakvu umešanost, ali taj slučaj je doveo do talasa proterivanja diplomata Londona i njegovih saveznika i Moskve.

XS
SM
MD
LG