Dostupni linkovi

Fabrici: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna za oporavak regiona


Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je normalizacija odnosa Prištine i Beograda jedan od ključnih elemenata za oporavak regiona i nastavak puta Srbije ka Uniji.

Na promociji desetog Evropskog dnevnika za učenike u izdanju delegacije EU, Fabrici je podsetio da je u pregovorima u poslednjih deset godina postignut veliki napredak ali da u ovom trenutku nema napretka u dijalogu.

"Predstavnici EU će nastaviti da rade u tom pravcu i nadamo se da će Beograd i Priština postići punu normalizaciju odnosa. EU će to nastaviti da podržava", rekao je Fabrici.

Odgovarajući na pitanje učenika srednjih škola iz Srbije o sudbini Rezolucije 1244 na putu evropskih integracija Srbije, Fabrici je rekao da se EU ne bavi pitanjima statusa.

Na pitanje da prokomentariše izjavu premijerke Ane Brnabić, koja je rekla da se nasmejala na poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, Fabrici je rekao da je to objektivna procena o tome koliko je Srbija napredovala na putu ka EU.

"Registrovani su pomaci na polju ekonomije a u oblasti vladavine prava poslata je poruka Evropske komisije da su reforme još u toku i ohrabrenje da se učini više i po pitanju kvaliteta i po pitanju brzine. I to tako da se brzina ne stavlja pre kvaliteta. Uvek se čaša može gledati i kao polu puna i kao polu prazna... Važno je da se na kraju dogovorimo oko narednih koraka i da na kraju čaša bude puna i da Srbija uđe u Evropsku uniju", rekao je Fabrici.

XS
SM
MD
LG