Dostupni linkovi

U martu rasprava o žalbama na presudu Ratku Mladiću


Mladić u sudnici Tribunala u Hagu
Mladić u sudnici Tribunala u Hagu

Usmena rasprava o žalbama odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu Ratku Mladiću biće pred međunarodnim sudom u Hagu održana 17. i 18. marta, saopštio je taj sud.

Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), Haški tribunal je 22. novembra 2017. prvostepeno osudio na doživotni zatvor. Tribunal je Mladića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Po presudi, to su bila četiri udružena zločinačka poduhvata čiji je zajednički cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka sa velikog dela teritorije BiH, radi uspostavljanja srpske dominacije.

Ta zlodela su, pored srebreničkog genocida, u presudi kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija.

Na tu presudu, žalbu je uložila odbrana, tražeći da Mladić bude oslobođen ili da mu bude ponovo suđeno. Po odbrani, nije dokazano postojanje zločinačkih udruženja, niti da je Mladić u njima učestovovao.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština u BiH, tvrdeći da je, tokom suđenja, dokazalo njegovu krivicu. Prvostepenom presudom, Mladić je oslobođen po toj tački optužnice.

Usmene argumente, Mladićeva odbrana će, po objavljenom rasporedu, pred apelacionim većem suda izlagati tokom tri sata u utorak, 17. marta 2020. Tužioci će, potom, istog dana imati priliku da tokom tri sata odgovore na tvrdnje branilaca. Branioci će priliku da uzvrate imati u sredu, 18. marta, a za to će im na raspolaganju biti sat i po.Istog dana, tužilaštvo će imati pola sata da izloži svoju žalbu, a odbrana isto toliko da odgovori.

Usmenom raspravom o žalbama, biće okončano izvodjenje dokaza u procesu Mladiću. Sudije će zatim većati o pravosnažnoj presudi.

Sudija Karmel Adjijus (Carmel Agius), predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, najavio je prošle nedelje pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da će pravosnažna presuda Mladiću biti izrečena do kraja 2020. godine.

Mladić je u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) od kraja maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina.

Prvu optužnicu za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je protiv Mladića podigao u novembru 1995.

XS
SM
MD
LG