Dostupni linkovi

Sarajevo u stanju pripravnosti zbog zagađenog vazduha


U Kantonu Sarajevo u nedelju ujutru je proglašeno stanje pripravnosti zbog zagađenog vazduha, javljaju sarajevski mediji.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježen je značajan rast prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10, predviđenih za epizodu „Pripravnost“ (50 µg/m3), prema kojem su jutros na stanicama izmjerene sljedeće vrijednosti: Vijećnica 67, Otoka 64 i Ilijaš 99 µg/m3, prenela je TV N1 BiH.

U stanju takozvane epizode pripravnost preporučena je zabrana kretanja automobila i teretnih vozila čiji dizel motori imaju normu euro jedan ili manju, intenziviranje čišćenja i pranja puteva sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, prenose agencije.

Preporučuje se i smanjenje temperature za minimalno dva stepena na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja.

Poželjan je prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti, maksimalno povećanje kapaciteta javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju okolinu, kao i pomjeranje početka radnog vremena s ciljem rasterećenja gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju stanovništvu da smanji kretanje i boravak napolju, posebno u jutarnjim i večernjim časovima kada je koncentracija zagađujućih materija u vazduhu najveća.

Hroničnim, srčanim i plućnim bolesnicima, te bolesnicima sklonin alergijama, starijoj populaciji, maloj djeci i trudnicama poručeno je da redukuju duže ili naporne aktivnosti na otvorenom.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda očekuje se stabilno vrijeme bez padavina, sa slabim vjetrom i temperaturnom inverzijom koja će usloviti dalje pogoršanje kvaliteta vazduha.

XS
SM
MD
LG